ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ για δίδυμο σεισμό στη Λέσβο μετά από 172 χρόνια!

Ανησυχία για τους μικρούς μετασεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ για δίδυμο σεισμό στη Λέσβο 172 χρόνια μετά

Για δίδυμο σεισμό στην ίδια περιοχή με τα ίδια αποτελέσματα έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο star.gr, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη της ίδιας ιστορίας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Στα Βρίσα έχουμε σίγουρα γεωλογικές συνθήκες, οι οποίες ενισχύουν την κίνηση με ανώμαλο τρόπο. Το ίδιο είχε γίνει και το 1845 στο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, από τον οποίο το ίδιο χωριό είχε πάθει τις ίδιες βλάβες και είχε σκοτωθεί πάλι μία γυναίκα κατά περίεργο και συμπτωματικό τρόπο», είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε:

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται επειδή οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες που επαναλαμβάνουν τις κινήσεις με τον ίδιο τρόπο. Και ο επόμενος σεισμός τις ίδιες ζημιές θα κάνει αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας».

(Ο Κ. Παπαζάχος)

Όπως είπε θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια μελέτη που θα αποδεικνύει αν υπάρχουν θέσεις που συστηματικά ενισχύουν τη σεισμική κίνηση, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δόμηση του χωριού να γίνει στο ίδιο σημείο.

«Αν δεν γίνουν αυτά τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα στον επόμενο σεισμό και σε 100 χρόνια οι απόγονοί μας θα γελάνε με την ανοησία μας. Άρα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς μελέτες για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου και στο γεγονός ότι οι μετασεισμοί δεν έχουν το μέγεθος που ανέμεναν οι σεισμολόγοι, ο κ. Παπαζάχος απάντησε:

«Δεν έχουμε κλείσει ακόμα ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός.  Έχουμε μια πολύ ήπια μετασεισμική εξέλιξη του φαινομένου. Έχει ξανασυμβεί αυτό σε σεισμούς της τάξης των  6 Ρίχτερ, λογικά όμως θα έχουμε σίγουρα μέσα στο επόμενο διάστημα άλλων και ενδεχομένως χειρότερων μετασεισμών. Δεν είναι απίθανο να έχουμε μικρούς μετασεισμούς, αλλά δεν είναι κάτι τυπικό για τους σεισμούς του μεγέθους αυτού».

Εκτίμησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί μεγέθους 5,5 Ρίχτερ ή και μεγαλύτεροι, κάτι που χαρακτήρισε απόλυτα φυσιολογικό για έναν τέτοιο σεισμό. Επεσήμανε ακόμα ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια ασφαλή εικόνα για την εξέλιξη του φαινομένου σε μία εβδομάδα και υπογράμμισε ότι μπορεί να σημειωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός και μετά από 15 μέρες ακόμα και μετά από ενάμιση μήνα.

Όσο για το αν το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στα ανοιχτά της Λέσβου και όπως γράφτηκε ήταν άγνωστο, σημείωσε ότι τα περισσότερα ρήγματα στην Ελλάδα δεν είναι καταγεγραμμένα ένα προς ένα. Όπως είπε υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ρήγματα στο γεωλογικό χώρο χωρίς να έχουν ταυτότητα.

Ερωτηθείς τέλος για τις αναφορές που γίνονταν τον τελευταίο καιρό ότι αναμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στη χώρα ο κ. Παπαζάχος απάντησε:

«Είναι σαν να σας πω εγώ ότι αύριο θα γίνει ένα τρακάρισμα στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι κάποιος θα τρακάρει αύριο στη χώρα. Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο ένα σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ. Δεν μπορεί αυτό να προκαλεί έκπληξη στον ελληνικό χώρο».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top