ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Ζει και βασιλεύει η ΔΙΑΦΘΟΡΑ στο Δημόσιο – Στη δικαιοσύνη 9 δήμαρχοι

Ελλάς το μεγαλείο σου...

Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στο Δημόσιο, με πρωταθλητές, για άλλη μία φορά, τους δήμους, όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διετία 2015-16. Για μηχανή διαπόμπευσης της κυβέρνησης, κάνουν λόγο οι δήμαρχοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ...

Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, την προηγούμενη διετία, έκαναν 871 ελέγχους, και διαπιστώθηκε παραβατικότητα στους 216. Οι 119 αφορούν σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, οι 39 σε Νομικά Πρόσωπα, οι 24 σε υπουργεία, οι 19 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, και οι υπόλοιπες 15 σε Περιφέρειες.

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισε ποσά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς οκτώ υπαλλήλων του Δημοσίου, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα νόμιμα εισοδήματά τους. 

Οι... μπίζνες που κάνουν κάποιοι επίορκοι, φαίνεται ότι είναι αρκετά προσοδοφόρες. Τα πρόστιμα δείχνουν το μέγεθος των παράνομων εσόδων τους:

Υπάλληλος Πολεοδομίας: 925.420 ευρώ
Δημοτικός Υπάλληλος: 505.707 ευρώ
Υπάλληλος Πολεοδομίας: 435.842 ευρώ
Δημοτικός Υπάλληλος: 339, 872 ευρώ
Υπάλληλος Υπουργείου: 137.291 ευρώ
Δημοτικός Υπάλληλος: 114.215 ευρώ
Δημοτικός Υπάλληλος: 50.000 ευρώ
Υπάλληλος Ασφαλιστικού Φορέα: 6.267 ευρώ.

Περίπου για μια στις τρεις υποθέσεις, ανέκυψαν σοβαρές ενδείξεις και για ποινικές ευθύνες, οπότε παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους και εννιά δήμαρχοι.

Οι 6 στους 10 ελέγχους είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες. Ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που έγιναν κατόπιν εντολών υπουργών, δικαστών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Οι έλεγχοι στους Δήμους, αφορούσαν κυρίως σε υποθέσεις πολεοδομίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και χορήγησης αδειών, ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top