MasterChef: Το πιάτο αντιγραφής απαιτεί μεγάλη προσοχή

Με την υπογραφή του σεφ, Γρηγόρη Κίκη

«Γλώσσα με σάλτσα τόνκα και υφές από καρότο» ένα πιάτο του καλεσμένου σεφ, Γρηγόρη Κίκη κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση αυτής της εβδομάδας στο MasterChef 2024!

Οι κριτές με τον σεφ, Γρηγόρη Κίκη

Οι κριτές με τον σεφ, Γρηγόρη Κίκη

Αν σου άρεσε η συνταγή κι ενδιαφέρεσαι να τη φτιάξεις στην κουζίνα σου, ακολούθησε ένα - ένα τα βήματα παρακάτω:

Το απαιτητικό πιάτο αντιγραφής

Το απαιτητικό πιάτο αντιγραφής

 
ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΚΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΟΤΟ
•    ΓΛΩΣΣΑ BRINE
•    ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
•    GEL ΛΕΜΟΝΙ
•    ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΚΑ
•    ΚΑΡΟΤΟ (ΠΟΡΤ) ΠΙΚΛΑ
•    ΚΑΡΟΤΟ (ΚΙΤΡ) ΠΙΚΛΑ
•    ΚΑΡΟΤΟ ΕΤΟΥΒΕ ΜΩΒ
•    PONZU
•    ΠΙΚ ΜΥΡΩΝΙ
•    ΛΑΔΙ ΤΣΟΡΙΘΟ

ΓΛΩΣΣΑ BRINE (μεγάλη)

2 λίτρα νερό
200 γρ. αλάτι

Καθαρίζουμε το ψάρι και το περνάμε από brine 10%. Αφού το βγάλουμε και το στεγνώσουμε το  κολλάμε με activa. Το σφίγγουμε με μεμβράνη. Το κόβουμε 50 γραμμάρια. Το  κάνουμε βακιουμ και το μαγειρεύουμε σε  κενό αέρος 8 λεπτά στους 60 βαθμούς.

ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
300 γρ. Βούτυρο
750 γρ. Καρότο πορτοκαλί
20 γρ.    Τζίντζερ
100 γρ. κοτόζουμο

•    Κόβεις τα καρότα σε λεπτές φέτες.
•    Τα βάζεις όλα μαζί στην κατσαρόλα και όταν μαλακώσει το καρότο τα χτυπάς στο θερμομιξ  και τα περνάς από σινουά.
•    Το μεταφέρεις σε μπιμπερό και το κρατάς ζεστό.


GEL ΛΕΜΟΝΙ
240 γρ. χυμό πορτοκάλι
260 γρ. χυμό λεμόνι
10 γρ. yuzu
150 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αγάρ

•    Βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι και το λεμόνι μαζί με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να πάει 400 γρ.
•    Προσθέτουμε το αγάρ και το βράζουμε ξανά.
•    Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το yuzu.
•    Το απλώνουμε σε ένα γαστρονόμ και όταν σετάρει το χτυπάμε στο μπίμερ.
•    Περνάμε από σίτα να κάνει ωραία υφή.

ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΚΑ

90 γρ.    Εσαλότ
100 γρ.    Μηλόξιδο
80 γρ.    Κρασί λευκό

•    Εμινσέ το εσαλότ και όλα μαζί σε ένα  κατσορολάκι να βράσουν.
•    Όταν κατέβουν στο μισό αποσύρουμε από τη φωτιά.

300 γρ.    Κρέμα γάλακτος
8 γρ.    Ζεστ τόνκα
150 γρ.    Βούτυρο
8 γρ.    Αλάτι
1 γρ.    xantana

•    Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την  τόνκα και κάνουμε ιφιούζιον 15 λεπτά.
•    Στη συνέχεια ενσωματώνουμε με το  παραπάνω μείγμα.
•    Σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο σε  κύβους σιγά σιγά και χτυπάμε με το ράβδο μπλέντερ, ρίχνουμε την ξανθάνα.
•    Περνάμε από σινουά και κρατάμε στην άκρη ζεστό.

ΠΙΚΛΖΟΥΜΟ
ΚΑΡΟΤΟ (ΠΟΡΤ) ΠΙΚΛΑ ΚΑΡΟΤΟ (ΚΙΤΡ) ΠΙΚΛΑ

200 γρ.    Ξύδι λευκό
200 γρ.    Νερό
200 γρ.    Ζάχαρη
20 γρ.    Ξύδι καλαμάνσι

•    Τα βάζουμε όλα μαζί να βράσουν.
•    Κόβουμε τα καρότα στο μαντολίνο, δίνουμε σχήμα με το κουπάτ, χωρίζουμε σε 2 γαστρονόμ και περιχύνουμε με το πικλόζουμο.
•    Αφήνουμε στην άκρη.

ΚΑΡΟΤΟ ΕΤΟΥΒΕ ΜΩΒ

Κόβεις τα καρότα με μηλοκαθαριστή 5 cm και σε ένα κατσαρολάκι τα μαγειρεύεις μαζί με ponzu  και beurre noisette.

PONZU

300 γρ.    Ρυζόξιδο
100 γρ.    Ζάχαρη
7 γρ.    Αλάτι
100 γρ.    Σόγια
17 γρ.    Χυμό πορτοκάλι
13 γρ.    Χυμό λάιμ
12 γρ.    Χυμό λεμόνι
12 γρ.    Χυμό yuzu

•    Όλα μαζί μια βράση.


ΛΑΔΙ ΤΣΟΡΙΘΟ

300 γρ.    Τσορίθο
300 γρ.    Ηλιέλαιο

Τα βάζουμε όλα μαζί στο θερμομίξ στους 80 βαθμούς για 7 λεπτά.
Πέρασμα από σινούα.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top