Τσικνοπέμπη σήμερα και αν θέλετε να ξεφύγετε από τις συνηθισμένες συνταγές, δοκιμάστε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό.
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έδειξε στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@star πώς να φτιάξουν σπιτικό χοιρινό γύρο.
Υλικά για το γύρο χοιρινό
· 500 γρ. Πανσέτα χοιρινή χωρίς κόκκαλο, κομμένη σε λεπτές φέτες
· 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
· 1 κ.γλ. Μπούκοβο
· 1 κ.γλ. Πάπρικα καπνιστή
· 1 κ.γλ. Ρίγανη αποξηραμένη
· 1 κ.γλ. Σκόρδο σε σκόνη
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το τζατζίκι
· 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
· 1/2 Αγγούρι
· 2 Σκελίδες σκόρδο
· 1 κ.γλ. Ξίδι
· 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
· 4 Πίτες για σουβλάκι
· 1/2 Ξερό κρεμμύδι μέτριο
· 1 Ντομάτα
· 1/3 Μάτσο φρέσκο μαϊντανό
· 12 Φέτες Γκούντα
· 4 κ.γλ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση για το τζατζίκι
· Στο χοντρό μέρος του τρίφτη τρίβουμε το αγγούρι, το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να χάσει τα υγρά του.
· Μετά από 10 λεπτά, πιέζουμε το αγγούρι με τα χέρια μας ώστε να στραγγίσει καλά και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
· Προσθέτουμε στο μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
· Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι.
Εκτέλεση για το γύρο χοιρινό
· Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
· Προσθέτουμε και τις πανσέτες, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.
· Βάζουμε ένα σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
· Ψήνουμε την πανσέτα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, όπου αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά.
· Ψιλοκόβουμε το κρέας μας σε μορφή γύρου και το κρατάμε στην άκρη.
· Με ένα πινέλο αλείφουμε και από τις δύο πλευρές τις πίτες για σουβλάκι με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο ίδιο τηγάνι για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Εκτέλεση για το σερβίρισμα
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον γκριλ είτε στον αέρα.
· Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε τις 2 πίτες , 4 φέτες γκούντα στη κάθε μία, μοιράζουμε ισόποσα το γύρο χοιρινό και βάζουμε ακόμη 2 φέτες γκούντα στη κάθε πίτα.
· Ψήνουμε στο φούρνο για 5-6 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί τελείως.
· Αφαιρούμε από το φούρνο και συνεχίζουμε πάνω από το λιωμένο τυρί με ψιλοκομμένη ντομάτα και το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.
· Απλώνουμε το τζατζίκι στις άλλες δύο πίτες και καπακώνουμε τη σκεπαστή μας.
· Κόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Δείτε την εκπομπή breakfast@star