MasterChef: Γλώσσα με πουρέ πρασοσέλινο δια χειρός Χάρη Ζευγούλη

Το απαιτητικό πιάτο αντιγραφής της Δοκιμασίας Αποχώρησης

Αν ζήλεψες κι εσύ το πιάτο του Χάρη Ζευγούλη που αντέγραψαν ο Χρήστος και η Βιβή στη δεύτερη Δοκιμασία Αποχώρησης του MasterChef, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις πιστά τα παρακάτω βήματα:

4 μοναδικά πιάτα απο τον Γιάννη Μαρκαδάκη εμπνευσμένα από την παράδοση

Γλώσσα 500 γρ. χωρίς δέρμα

Εκτέλεση

  •  Ρυθμίζουμε το roner στους 56 βαθμούς.
  •  Φιλετάρουμε το ψάρι σε φιλέτα 100 γρ.
  •  Το βάζουμε σε σακούλα vacuum με ελαιόλαδο, αλάτι, ξύσμα lime και κλείνουμε τη σακούλα.
  •  Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Σάλτσα κακαβιά με ρίζες λαχανικών

  • 30 γρ. κρεμμύδι
  • 20 γρ. πράσο
  • 100 γρ. σελινόριζα
  • 140 γρ. τοπιναμπούρ
  • 60 γρ. καρότο
  • 100 γρ. γλυκοπατάτα
  • 60 ml κρασί λευκό
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 λίτρα ζωμό ψάρι (πρέπει να έχουμε έτοιμο)
  • 200 γρ. ντομάτα φρέσκια
  • 10 στήμονες σαφράν
  • 1 κ/γ πελτέ ντομάτα
  • 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
  • 10 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • Χυμό λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  •  Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρό καρέ.
  •  Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα λαχανικά εκτός από την ντομάτα.
  •  Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό, τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσει.
  •  Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά τα ρίχνουμε στον κάδο του Thermomix και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό.
  •  Περνάμε από σινουά εταμίν, προσθέτουμε βούτυρο, χυμό λεμόνι και ελέγχουμε τη γεύση και την πυκνότητα της σάλτσας, εάν χρειαστεί αραιώνουμε με ζωμό.

Τραγανή πατάτα με nori

  • 5 μέτριες πατάτες
  • 2 φύλλα nori
  • Βούτυρο κλαριφιέ (θα πρέπει να έχουνε 300ml περίπου)
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  •  Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε με μαντολίνο με άνοιγμα περίπου 0,3mm κάθετα, πρέπει η πατάτα να βγαίνει σχεδόν διάφανη.
  •  Δεν τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε μια μπασίνα, τις βρέχουμε με κλαριφιέ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά να μαριναριστούν χωρίς να σπάσουν.
  •  Σε 1/6 χαμηλό γαστρονόμο βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τις πατάτες σε στρώσεις. Ανά δυο στρώσεις στρώνουμε nori, θέλουμε η πατάτα να έχει ύψος περίπου 3 εκ.
  •  Προσθέτουμε λαδόκολλα από πάνω, εφαρμόζουμε άλλο ένα γαστρονόμο 1/6 πάνω από το υλικό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 για 25 λεπτά.
  •  Μόλις είναι έτοιμη, τη βάζουμε chiller με ελάχιστο βάρος από πάνω για 10 λεπτά.
  •  Ξεφορμάρουμε και κόβουμε κάθετες λωρίδες με πάχος περίπου 2 εκ.

Πουρές πρασοσέλινο

  • 400 γρ. πράσο
  • 650 γρ. σελινόριζα
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1,5 λίτρα γάλα
  • 40 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Λεμόνι χυμό και zest

Εκτέλεση

  •  Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο όλα τα υλικά μέχρι να ιδρώσουν.
  •  Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσουν.
  •  Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, κρατάμε τα λαχανικά και τα χτυπάμε στο Thermomix για ένα λεπτό περίπου με το βούτυρο.
  •  Mε τα υγρά από τον πουρέ διορθώνουμε τη σύσταση και την υφή, εάν χρειάζεται.
  •  Προσθέτουμε αλάτι και ξύσμα.

Λάδι για μαγιονέζα

  • 2 μάτσα σχοινόπρασο
  • 1 μάτσο άνηθο
  • 500ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  •  Χτυπάμε στο Thermomix για 8 λεπτά 60 βαθμούς όλα μαζί τα υλικά. Περνάμε από σινουά εταμίν σε μια Μπασίνα και βάζουμε επάνω σε Μπασίνα με πάγο να κρυώσει.

Μαγιονέζα

  • 100 γρ. κρόκο παστεριωμένο
  • 50 γρ. χυμό λεμόνι
  • 2.κγ. μουστάρδα
  • 1.κγ. αλάτι
  • 350 ml το λάδι για μαγιονέζα
  • 350 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ/σ Ξύδι

Εκτέλεση

  •  Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι, σε έναν δοσομετρητή, χτυπάμε με μπίμερ χειρός και προσθέτουμε το λάδι μέχρι να δέσει η μαγιονέζα, διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειάζεται.

Κους κους κουνουπίδι

  • 1 τμχ κουνουπίδι
  • Σχοινόπρασο
  • Λεμόνι χυμό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το κουνουπίδι και μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Για το στήσιμο
  • Φύτρες αρακά
  • Φύτρες nasturtium
  • Ανοίγουμε το ψάρι από το vacuum και το περνάμε από τηγανάκι με βούτυρο και θυμάρι πολύ ελαφρά να μην πάρει χρώμα.
  • Τηγανίζουμε την πατάτα στους 180 να γίνει τραγανή και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Βάζουμε τον πουρέ στο πιάτο, βάζουμε την πατάτα και το ψάρι, προσθέτουμε dot μαγιονέζα το κους κους, φύτρες και τη σάλτσα σε ένα pot.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top