Η γιορτινή περίοδος ξεκίνησε και επίσημα. Ακόμα και αν δεν έχεις προλάβει να στολίσεις το δέντρο, το τραπέζι σου είναι γεμάτο από Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και η πιο γλυκιά λίστα της σεζόν έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται. Εμείς, σήμερα, εστιάζουμε στα μελομακάρονα. Και στην υπέροχη συνταγή του Pastry Chef, Δημήτρη Μακρυνιώτη!
Υλικά:
Υλικά για τα μελομακάρονα:
- 650 γρ. αλεύρι μαλακό
- 380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. μέλι
- 1 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
- 1 κ.γ σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ αμμωνία
- 250 ml σπορέλαιο
- 175 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
- 100 ml νερό
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Υλικά για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 250 γρ. γλυκόζη
- 50 γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Εκτέλεση για το σιρόπι:
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. (η κανέλα να είναι σπασμένη)
- Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ενώ ανακατεύουμε. Αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρύωσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα , μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Έπειτα, σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αμέσως μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.
- Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.
- Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μια πλευρά του μελομακάρονου με μια σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Σιρόπιασμα:
- Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.
- Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.