Παϊδάκια κοτόπουλο στο φούρνο με κύβους τηγανητής πατάτας μας ετοιμάζει σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην κουζίνα του «Breakfast@Star». Ζεστό, χορταστικό, ένα πιάτο ιδανικό για το καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι.
Κιλτιρίτσια ή αλλιώς ποντιακά γιουβαρλάκια με τσιγαριστές μακαρούνες
Υλικά:
● 1,5 κιλό Κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια
● 1 κ.γ. Σκόρδο σε σκόνη
● 1 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
● 1 κ.γ. Κουρκουμά
● 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
● 1 κλωνάρι Φρέσκο θυμάρι
● 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
● 4 Πατάτες μεσαίες
● 1 1/2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
● 1/2 κ.γ Αποξηραμένη ρίγανη
● Αλάτι
● Νερό για το βράσιμο
● Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
● 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
● 1/2 Λεμόνι (ο χυμός)
● 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
Πένες με κοτόπουλο στον φούρνο - Ένα ζεστό πιάτο που θα λατρέψεις
Εκτέλεση:
Για τις πατάτες
● Καθαρίζουμε με την σκληρή πλευρά ενός σφουγγαριού τις πατάτες εξωτερικά, κάτω από τρεχούμενο νερό και τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
● Τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό.
● Τοποθετούμε την κατσαρόλα με μισόκλειστο το καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
● Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τις πατάτες, έως ότου μαλακώσουν για περίπου 25-30 λεπτά.
● Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
● Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος σε 4 ίσα κομμάτια και στη συνέχεια κατά πλάτος, σε κύβους μέχρι 2 1/2 εκ. .
● Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο για το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά.
● Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα εξωτερικά, για περίπου 4 λεπτά.
● Τις μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
● Αναμειγνύουμε σε ένα μικρό μπολ την πάπρικα, τη ρίγανη, το αλάτι και πασπαλίζουμε τις πατάτες, όσο είναι ακόμα ζεστές.
Για το κοτόπουλο
● Όσο βράζουμε τις πατάτες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
● Προσθέτουμε σε ένα μπολ, το σκόρδο σε σκόνη, την πάπρικα, τον κουρκουμά, τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα και τα ανακατεύουμε για λίγο.
● Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το ταψί 33x40εκ. , τοποθετούμε επάνω τα παϊδάκια κοτόπουλο και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
● Τα πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, φοράμε γάντια, τους κάνουμε ένα απαλό μασάζ, ώστε να μαριναριστούν ομοιόμορφα και τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους, το ένα δίπλα στο άλλο.
● Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά, ενώ τα γυρνάμε πλευρά 3 φορές συνολικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
● Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βρέχουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα.
● Σερβίρουμε τα παϊδάκια κοτόπουλο με τις πατάτες και λίγη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.