Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά από κοτόπουλο και λιωμένα τυριά μας έφτιαξε σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην κουζίνα του breakfast@star . Μια συνταγή που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό με έναν διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο.
Υλικά για τις μελιτζάνες
· 4 μεγάλες φλάσκιες μελιτζάνες
· 4 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τον κιμά
· 800 γρ. κιμάς κοτόπουλο
· 1 ½ ξερό κρεμμύδι
· 2 σκελίδες σκόρδο
· 1 πιπεριά Φλωρίνης
· 1 μέτριες πατάτες
· 2 φρέσκα κρεμμύδια
· 80 γρ. ελαιόλαδο
· 80 γρ. κόκκινο κρασί
· 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
· 1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
· 300 γρ. ντομάτα κόν κασέ
· 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
· ¼ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
· 200 γρ. τριμμένα ανάμεικτα τυριά
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
· 4 φέτες χωριάτικο ψωμί
· 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
· Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
· Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράζουμε με το μαχαίρι σταυρωτά και βαθιά την ψίχα τους.
· Αλείφουμε με ένα πινέλο το ελαιόλαδο από πάνω, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο και κάνουμε με τα χέρια μας ένα ελαφρύ μασάζ στην ψίχα.
· Τοποθετούμε σε ένα ταψί (33*40) τις μελιτζάνες με την ψίχα τους προς τα πάνω και τις ψήνουμε στο φούρνο για 40’.
Εκτέλεση για τον κιμά
· Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
· Ρίχνουμε μέσα τον κιμά κοτόπουλο, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και τον σοτάρουμε για 4’.
· Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε μαζί με την πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους μέχρις 1 εκατοστό.
· Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τις πατάτες και την πιπεριά, προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2’.
· Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστεί, περίπου 1’.
· Προσθέτουμε τη ντομάτα κόν κασέ, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασάρει, για περίπου 10’.
· Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τα φύλλα από την ρίγανη, το μαϊντανό, τα προσθέτουμε στον κιμά και ανακατεύουμε.
· Βγάζουμε από το φούρνο τις μελιτζάνες και πατάμε την ψίχα τους με την πίσω μεριά του κουταλιού για να φτιάξουμε μια θήκη ώστε να βάλουμε την γέμιση.
· Ανακατεύουμε ακόμα μια φόρα τον κιμά και τον μοιράζουμε ισόποσα στις μελιτζάνες, μέσα στις θήκες που έχουμε φτιάξει.
· Πασπαλίζουμε ισόποσα και ομοιόμορφα τις μελιτζάνες με τα τριμμένα τυριά.
· Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου μέχρι να λιώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα τυριά, για 10’ με 15’.
· Παράλληλα ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στο φούρνο μέχρι να φρυγανιστούν, για 5’.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.