Κεμπάπ γιαουρτλού με σάλτσα ντομάτας

Συνταγή για κεμπάπ γιαουρτλού

Μία λαχταριστή συνταγή για κεμπάπ γιαουρτλού έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star ο Σταύρος Βαρθαλίτης.

Πώς να φτιάξετε κεμπάπ γιαουρτλού

Υλικά της Συνταγής

Υλικά το κεμπάπ

· 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο κρέας
· 300 γρ. πρόβειο κρέας
· 1 πιπεριά Φλωρίνης
· 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
· ½ ματσάκι μαϊντανό
· 1 κ.σ. σουμάκ
· 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
· 1 κ.γ. κύμινο
· 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

· 2 ώριμες ντομάτες
· 4 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 κ.σ. βούτυρο
· 1 κ.γ. πελτέ ντομάτα
· 1 κ.γ. κύμινο
· ½ κ.γ. πάπρικα
· 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
· 4 πίτες για σουβλάκι
· 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
· ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
· ½ κόκκινο ξερό κρεμμύδι
· 2 κλωνάρια μαϊντανό

Ελαφρύ κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού και χειροποίητες πίτες

Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας

· Αρχικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
· Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη, μόλις λιώσει το βούτυρο, τις ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 3’.
· Ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας, τον τσιγαρίζουμε για 1’ , χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμα 7’.
· Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Εκτέλεση για το κεμπάπ
· Καθαρίζουμε τα λαχανικά, μαζί με το μαϊντανό τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στο κάδο του μπλέντερ και τα χτυπάμε για 30’’ να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα, όχι πούλπα.
· Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κιμάδες, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
· Φοράμε γάντια και βάζουμε σε ένα μπολ νερό με παγάκια.
· Ζυμώνουμε τον κιμά, ενώ βρέχουμε τα χέρια μας αρκετές φορές κατά την διαδικασία ώστε να είναι κρύα και να μην το μεταφέρουμε τη θερμότητά μας, μέχρι να γίνει μαλακός και να έχει ελαστικότητα.
· Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια του κιμά και το μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30’.
· Παράλληλα γεμίζουμε ένα μακρόστενο μπολ με νερό και μουλιάζουμε 20 καλαμάκια για σουβλάκι, όση ώρα έχουμε το κιμά στο ψυγείο.
· Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, χωρίζουμε τον κιμά σε μερίδες των 100 γρ. ,βουτάμε τα χέρια μας στο κρύο νερό και τις πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα.
· Παίρνουμε 2 ξύλα για σουβλάκι, τα κρατάμε από το κάτω μέρος ενωμένα με το ένα μας χέρι, με το άλλο παίρνουμε μια μερίδα κιμά, την περνάμε από την επάνω πλευρά στα ξύλα και πιέζουμε ομοιόμορφα τον κιμά προς τα κάτω μέχρι να σχηματίσουμε ένα μακρόστενο κύλινδρο και να καλύψουμε τα ξύλα.
Αφήνουμε για λίγο σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες μερίδες κιμά.
· Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
· Μόλις κάψει προσθέτουμε όσα κεμπάπ χωράνε, χωρίς να τα στριμώξουμε.
· Γυρνάμε τα κεμπάπ πλευρά ανά 3’ και τα ψήνουμε συνολικά για 12’ .
· Αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος και για τα υπόλοιπα κεμπάπ.
Για το σερβίρισμα
· Ψήνουμε τις πίτες σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 3’ και τις κόβουμε σε κομμάτια.
· Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
· Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι μαζί με το σκόρδο.
· Απλώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα λίγη από τη σάλτσα ντομάτας στη βάση της, βάζουμε τις κομμένες πίτες, από πάνω τα κεμπάπ και ρίχνουμε αρκετό γιαούρτι.
· Σερβίρουμε με λίγη ακόμα σάλτσα πάνω από το γιαούρτι και το ξερό κρεμμύδι.

Δείτε το breakfast@star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top