Τα μυστικά της επιτυχίας για τραγανό φύλλο στις πίτες

Αυτά είναι τα μυστικά για να μη σας μαλακώσει ξανά το φύλλο

Δες εδώ τη συνταγή για χορτόπιτα με τραγανό φύλλο

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όταν πρόκειται να ανοίξουμε δικό μας φύλλο, για να φτιάξουμε πίτες, είναι αυτό να μας πανιάσει και να μην αφήνει αυτήν την κρατσανιστή αίσθηση στον ουρανίσκο μας. 

Χορτόπιτα με τραγανό φύλλο που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας

Χορτόπιτα με τραγανό φύλλο που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας

Επειδή λοιπόν η κρούστα είναι το Α και το Ω για τη γεύση μιας πίτας, παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα τα μυστικά για να γίνετε κι εσείς μαέστροι του είδους, όπως οι γιαγιάδες σας! 

Μπατζίνα με κολοκύθι και φέτα - Η πιο νόστιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας

Τα υλικά να είναι κρύα

Πριν ξεκινήσετε να ανοίγετε φύλλο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι κρύα.

ΟΧΙ πολύ νερό

Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές με το νερό, γιατί η μεγάλη ποσότητα καταστρέφει την κρούστα και την κάνει σκληρή σαν πέτρα. Βρέξτε ίσα - ίσα τα χέρια σας. 

Δες εδώ κι άλλες συνταγές για πίτες

Η οξύτητα κάνει τη διαφορά

Για να έχει το φύλλο σας την απόλυτη κρούστα αντί για νερό, προσθέστε κάτι oξύ πχ χυμό λεμονιού ή ξύδι, καθώς το οξύ εμποδίζει την ανάπτυξη γλουτένης και βοηθά το φύλλο να γίνει τραγανό.

ΟΧΙ υπερβολικό ζύμωμα

Η ζύμη θέλει δουλίτσα, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε. Η θερμότητα από τα χέρια σας σε συνδυασμό με το υπερβολικό ζύμωμα θα οδηγήσει σε υπερπαραγωγή γλουτένης που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την κρούστα. 

Πίτα με αρνί και τραγανό φύλλο

Πίτα με αρνί και τραγανό φύλλο

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί

Πριν βάλετε την πίτα στον φούρνο να ψηθεί, αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα η γλουτένη που έχει σχηματιστεί κατακάθεται κι έτσι η ζύμη φουσκώνει πιο εύκολα. 

Φτιάξε την πιο νόστιμη χορτόπιτα

Διπλώνουμε πάντα προς τα μέσα

Είναι πολύ σημαντικό να διπλώσετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και να τις στριμώξετε στα τοιχώματα του ταψιού, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στη ζύμη.

Χαράζουμε την πίτα ή την τρυπάμε με ένα πιρουνάκι

Κάντε τρυπούλες ή χαράξτε την πίτα σας με ένα πιρουνάκι, έτσι ώστε να μην πανιάσει το φύλλο.

Αλείφουμε το φύλλο με ένα πινελάκι

Για να έχει η πίτα σας χρυσαφένια όψη, πριν τη βάλετε για ψήσιμο, αλείψτε τα φύλλα με λίγο αυγό και λιωμένο βούτυρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο 

Σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχετε προθερμάνει τον φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία. Κατεβάστε θερμοκρασία, όταν είναι έτοιμο το ταψί σας για να μπει στον φούρνο.

Σκεπάζουμε προς το τέλος και όχι από την αρχή

Μην σκεπάσετε από την αρχή την πίτα σας, αλλά στα τελευταία λεπτά του ψησίματος. Έτσι το φύλλο θα γίνει τραγανό και αέρινο και δε θα καεί. 

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top