Aν ψάχνεις μία νόστιμη αλλά και νηστίσιμη συνταγή για κέικ σοκολάτας, εμείς ψάξαμε και σου βρήκαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα. Τη συνταγή είχε φτιάξει ο Σταύρος Βαρθαλίτης για τους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star.
Υλικά
· 260 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
· 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
· 2 βανίλιες σε σκόνη
· 1 κ.σ. ξύδι λευκό
· 50 γρ. κακάο σε σκόνη
· 80 γρ. ηλιέλαιο
· 240 γρ. νερό
· 1 κ.γ. αλάτι
· 1 κ.σ. ηλιέλαιο για τη φόρμα του κέικ
· 1 κ.σ. κακάο για τη φόρμα του κέικ
Υλικά για σερβίρισμα
· 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Αρχικά, κοσκινίζουμε μέσα στο κάδο του μίξερ το αλεύρι μαζί με το κακάο, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα για 30’’.
· Ρίχνουμε στο κάδο το ηλιέλαιο μαζί με το ξύδι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 1’.
· Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
· Σκεπάζουμε το μείγμα με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 20’.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
· Αλείφουμε τα τοιχώματα και τη βάση της φόρμας (26 εκατοστά) με το ηλιέλαιο, πασπαλίζουμε με το κακάο και την τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
· Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ στη φόρμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
· Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 35’ με 40’ .
· Αφήνουμε να κρυώσει για 10’ και το βγάζουμε από τη φόρμα του κέικ σε ένα στρογγυλό δίσκο σερβιρίσματος.
· Σερβίρουμε με την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη ομοιόμορφα από επάνω και απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο.