Φτιάξτε την πιο νόστιμη φανουρόπιτα

Άγιε Φανούριε... φανέρωσέ το μου

συνταγή για Φανουρόπιτα

Ποιος δε θυμάται τη γιαγιά ή τη μαμά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του Αγίου Φανουαρίου;

Αύριο, 27 Αυγούστου, είναι η γιορτή του Αγίου και οι εκκλησίες γεμίζουν με την περιβόητη φανουρόπιτα. Μια καλή αφορμή για να τη φτιάξεις με τη σειρά σου και να τη αφιερώσεις στη χάρη του. Αν στο εντωμεταξύ ψάχνεις για κάτι, τάξε του να σου το φανερώσει, όπως προστάζει η θρησκευτική παράδοσή μας.

Δύο πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο

Δείτε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Υλικά

1⅓ φλ. ελαιόλαδο απαλό (ή σπορέλαιο)
1⅓ φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. γλυκό κρασί
1½ φλ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γλ. σόδα
κανελογαρίφαλα
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
Προαιρετικά

1/2 φλ. σουσάμι
1 φλ. σταφίδες (ανάμεικτες) 
1 φλ. καρύδια (χοντροκομμένα) 
Για το μείγμα μπαχαρικών

1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση της Συνταγής 

Σε ένα μπολ βάζεις το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύεις το μείγμα για 2-3΄ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτεις το κρασί κι ανακατεύεις. 

Διαλύεις τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα κι ανακατεύεις πάνω από το μπολ με το μείγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός. Ανακατεύεις το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτεις το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύεις. Το μείγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλό.

Θα χρησιμοποιήσεις ελαφρά  λαδωμένο ταψάκι 30χ24 εκ.  Αν χρησιμοποιήσεις σουσάμι, πασπαλίζεις το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσεις στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.

Έχεις προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 170 βαθμούς C και θα ψήσεις στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10΄ περίπου.  Εναλλακτικά, ψήνεις στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 50΄.
Πριν βγάλεις τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρεις το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθείς ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από τη ζύμη. Η φανουρόπιτα αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σε τρελάνει. Άφησε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από τη θερμοκρασία του φούρνου. Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε. Αν θέλεις πασπάλισε με άχνη και κανέλα

Μυστικά για νηστίσιμη και αφράτη φανουρόπιτα


• Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσεις, αντιστάσεις ή αέρα.

• Για  να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.

• Η ζύμη της φανουρόπιτας πρέπει να είναι σαν χυλός, όχι σφιχτή.

• Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να ανακατέψεις το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς θα γίνει ελαστική και σφιχτή.

•Αν δεν έχεις γλυκό κρασί, ανακάτεψε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.

•Αν χρησιμοποιήσεις καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουροπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάνε το εξής: Βάλε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ράντισε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακάτεψε να βραχούν. Πασπάλισε με λίγο από το συνολικό αλεύρι. Ανακάταψε ξανά για να "ντυθούν" όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσεις το αλεύρι στα υλικά, ρίξε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Κάνε απαλό ανακάτεμα.

Επιμέλεια: Mylife Team

Πηγή: Mylife.com.cy

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top