Φτιάξτε τον πιο νόστιμο vegetarian μουσακά!

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδειξε ολόκληρη τη συνταγή

Νόστιμες συνταγές ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει από τη διατροφή τους το κρέας έχει μπόλικες ο Λάμπρος Βακιάρος και έτσι είπε να μοιραστεί μία από αυτές με τους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Αυτός ο μουσακάς-ρολό θα σε ξετρελάνει

Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε vegetarian μουσακά δείχνοντας βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

 

Υλικά


1,200 γρ. μελιτζάνες
1 1/2 κιλό πατάτες

Για την μπεσαμέλ

100 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 φύλλα δάφνης
2 αυγά
70 γρ.τυρί
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι – πιπέρι

Για το κιμά μανιταριών

5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό ψιλοκομμένα μανιτάρια (πλευρώτους, champignon, porto bello)
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλ. λευκό κρασί
2 φλ. σάλτσα τομάτας
2 φλ. ζωμό λαχανικών
400 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής 

Για τις πατάτες και τις μελιτζάνες

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο μεσαίο γκριλ.

Βήμα 2 

 Στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά από τη κάθε πλευρά με το ταψί στη δεύτερη θέση του φόυρνου.
Xρησιμοποιούμε πολλά ταψιά ώστε να ψήσουμε όλες μαζί τις φέτες μελιτζάνας ταυτόχρονα στο φούρνο. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε δύο δόσεις.

Βήμα 3

 Στη συνέχεια απλώνουμε στα ταψιά τις πατάτες, μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 20 λεπτά ή εναλλακτικά τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν.

Για τον κιμά μανιταριών

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τo κρεμμύδι, το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα.

Βήμα 2

 Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά.

Βήμα 3

 Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε έως ότου σχεδόν εξατμιστεί όλο το κρασί και προσθέτουμε το χυμό τομάτας, τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Βήμα 4

 Μόλις η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει μετά τα 30 λεπτά, δοκιμάζουμε για το αλάτι και το πιπέρι και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη για να τη φέρουμε σε ισορροπία.


Για τη μπεσαμέλ

Βήμα 1

 Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρντίζουμε για 1 – 2 λεπτά και την αφαιρούμε προσωρινά από την εστία.

Βήμα 2

 Παράλληλα, σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τα φύλλα δάφνης μέχρι λίγο πριν βράσει (περίπου στους 90 βαθμούς). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το καυτό γάλα στο αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη με γρήγορες κυκλικές κινήσεις.

Βήμα 3

 Επάναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 – 3 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Βήμα 4

 Τέλος, προσθέτουμε τη 1/2 κούπα/50 γρ. τυρί, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση

Βήμα 1

Σε ένα ταψί 40 x 35 βάζουμε εναλλάξ τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε στρώσεις, ξεκινώντας από τις πατάτες.
άλατοπιπερωνουμε κάθε στρώση ελαφριά.

Βήμα 2

 Συνεχίζουμε στρώνοντας τον κιμά μανιταριών.

Βήμα 3

Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα, τελειώνουμε με το 1/5 κούπας/20 γρ. τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στον αέρα ή τις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top