Παγωτό: Πρωτότυπες και πεντανόστιμες συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει τη συνταγή

Αντίστροφα για το καλοκαίρι έχουμε αρχίσει να μετράμε και εκτός από τα μπάνια πολλοί ξεκινάνε και τα παγωτά.

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» δύο ξεχωριστές συνταγές.

Φτιάξτε μόνοι σας παγωτό Black Forest

Τα υλικά για να φτιάξετε παγωτό Carrot Cake

80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ αλάτι
1 ½ κ.γ. κανέλα
50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
50 γρ. ζάχαρη καστανή
75 γρ. ηλιέλαιο
1 μεσαίο αυγό
75 γρ. καρότα (τριμμένα)
25 γρ. καρύδια
2 κ.σ. σταφίδα
Για την τυρένια κρέμα
250 γρ.τυρί κρέμα
50 γρ. άχνη ζάχαρη
5 γρ.  εσάνς βανίλια
80 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. κανέλα
3 κ.σ. χυμό από τα τριμμένα καρότα
Για τη βάση του παγωτού
650 γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. γάλα εβαπορέ
150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
6 κρόκους αυγού (από μεσαία αυγά)
 

Εκτέλεση Συνταγής  για το παγωτό Carrot Cake

Βήμα 1

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε. Σε ένα μικρό μπολ ομογενοποιούμε το ηλιέλαιο και το αυγό και το προσθέτουμε σας στερεά υλικά.

Βήμα 2

Με τα χέρια μας στύβουμε τα τριμμένα καρότα έτσι ώστε να βγάλουμε μόνο 3 κ.σ. από τα υγρά (τα κρατάμε για την τυρένια κρέμα). Προσθέτουμε τα καρότα, τα καρύδια και την σταφίδα στο μπολ και με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ομογενοποιούμε.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 4

Σε μία αποσπώμενη φόρμα με λαδόκολλα αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Βήμα 5

Κόβουμε το κέικ σε μικρούς κύβους.

Πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό με μπισκότα και φιστίκια

Για τη τυρένια κρέμα

Βήμα 1

Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με έναν αυγόδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη βάση του παγωτού και τη σύνθεση

Βήμα 1

Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα εβαπορέ και τη ζάχαρη και δίνουμε μια βράση έχοντας την εστία σε μέτρια θερμοκρασία.

Βήμα 2

Παράλληλα σ’ ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους και με έναν αυγοδάρτη τους ανακατεύουμε.
Μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα αρχίζει και αχνίζει και πλησιάζει προς το βράσιμο (προσέχουμε γιατί το μείγμα ξεχειλίζει εύκολα)  αφαιρούμε την κατσαρόλα προσωρινά από την εστία.  Με μια κουτάλα προσθέτουμε με πολύ σιγανή και σταθερή ροή λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα από το υγρό της κατσαρόλας στους κρόκους, ανακατεύοντας έντονα με τον αυγοδάρτη. Ύστερα, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία δίνουμε μια βράση. Ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζουμε για 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βήμα 3
 Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή μεταφέρουμε το μπολ με τη βάση του παγωτού στην κατάψυξη και για τις πρώτες 2 ώρες και ανα 30 λεπτά (συνολικά 4 φορές) το ανακατεύουμε αρκετές φορές ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ‘ξεκολλήσει’ το παγωτό που έχει παγώσει στα τοιχώματα. Αν έχουμε παγωτομηχανή παραλείπουμε το παραπάνω βήμα και εξαρχής τοποθετούμε τη βάση του παγωτού στο μηχάνημα για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη (το οποίο θα έχει αρχίσει να πήζει) και προσθέτουμε σε αυτό τους κύβους του carrot cake και ομογενοποιούμε. Σε ένα ειδικό δοχείο για παγωτό (φελιζόλ ή μεταλλική φόρμα παγωτού) προσθέτουμε στο κάτω μέρος το 1/3 από τη τυρένια κρέμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το 1/3 της ποσότητας του παγωτού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 2 φορές δίνοντας έμφαση στην τελευταία στρώση, έτσι ώστε να την διακοσμήσουμε ωραία.

Βήμα 5

Μεταφέρουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 8 h.

Δείτε πώς να φτιάξετε παγωτό παρφέ

Υλικά για  παρφέ παγωτό τιραμισού

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε (σε θερμοκρασία δωματίου)
20 γρ λικέρ καφέ
120 γρ ζάχαρη
90 γρ έτοιμο στιγμιαίο καφέ (δυνατό)
2 ασπράδια αυγού
250 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη (35% λιπαρά)
 7-10 γρ. βανίλια εσάνς υγρή
 400 γρ ζαχαρούχο γάλα
120 γρ κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
120 γρ καφέ φίλτρου
120 γρ λικέρ καφέ
18-22 μπισκότα σαβαγιάρ (τα ίσια μακρόστενα)
 Κακάο σε σκόνη (για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία 

•    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη και το στιγμιαίο καφέ και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 – 12 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει ‘μπουρμπουλίθρες΄ και να γίνει μια ελαφριά καραμέλα (Προσέχουμε να μην μας ξεχυλίσει!) . Παράλληλα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε τα ασπράδια έως ότου πάρουν αρκετό αέρα και φουσκώσουν και στη συνέχεια με σταθερή ροή ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το χτύπημα τη καραμέλα με τον καφέ στα ασπράδια.
•    Σε ένα δεύτερο μπολ ομογενοποιούμε το τυρί μασκαρπόνε και το λικέρ καφέ με ένα σκληρό αυγοδάρτη ή μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Σε αυτό το σημείο με κυκλικές κινήσεις ομογενοποιούμε σε αυτό το μίγμα με τα ασπράδια και τον καφέ.
•    Σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ τοποθετούμε αρκετή μεμβράνη για να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια της φόρμας. Αδειάζουμε το μείγμα σε αυτή και τοποθετούμε προσωρινά στη κατάψυξη.
•    Ξεπλένουμε ένα από τα 2 μπολ από τα προηγούμενα βήματα, το σκουπίζουμε καλά και προσθέτουμε τη παγωμένη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αρχίσει να αφρατέψει ελαφρώς. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα με σταθερή ροή και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα η οποία ΄πέφτει΄ με μέτρια ροή από ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ομογενοποιούμε.
•    Σε ένα βαθύ πιάτο προσθέτουμε τον καφέ φίλτρου και το λικέρ καφέ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα σαβαγιάρ σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράνε ακριβός κατά πλάτος στη φόρμα.
•    Αφαιρούμε τη φόρμα από τη κατάψυξη, βουτάμε για 2΄΄-3΄΄ όσα μπισκότα σαβαγιάρ χρειάζονται για να καλύψουν την πρώτη κρέμα και τα τοποθετούμε στοιχισμένα πάνω από αυτή.
•    Με προσοχή αδειάζουμε τη δεύτερη (λευκή) κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ και τελειώνουμε με άλλη μια στρώση από μπισκότα σαβαγιάρ (που τα έχουμε βουτήξει στο καφέ).
•    Καλύπτουμε προσεκτικά με μία μεμβράνη και μεταφέρουμε στη κατάψυξη για 4-6 ώρες μέχρι να γίνει παγωτό. Ξεφορμάρουμε, με ένα σουρωτήρι τσαγιού πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top