Πώς να φτιάξετε μόνες σας υπέροχες τούρτες

Δείτε τις συνταγές που έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος

Έχει κάποιος φίλος σας γενέθλια και σκεφτήκατε να φτιάξετε μόνοι σας την τούρτα;

Δείτε τρεις παλαιότερες συνταγές που έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Τούρτα φράουλας με μους λευκής σοκολάτας 

Για τη βάση μπισκότου

300 γρ. μπισκότα σοκολάτας ή γεμιστά
120 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
Για τη μους λευκής σοκολάτας και τις φράουλες
4 μικρά φύλλα ζελατίνης
350 γρ. λευκή κουβερτούρα
420 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (παγωμένη)
40 γρ. ζάχαρη άχνη
800 γρ. - 1 κιλό φράουλες
Για την γκανάζ σοκολάτας
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. κουβερτούρα υγείας

Εκτέλεση 

Για τη βάση μπισκότου και τις φράουλες

Βήμα 1

Στο μούλτι, θρυμματίζουμε τα μπισκότα αφήνοντας κάποια χοντρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε σε ένα Μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και ομογενοποιούν ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2 

Στρώνουμε το μπισκότο σε αποσπώμενη φόρμα ζαχαροπλαστικής 24 – 26 εκ. και μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Στον ενδιάμεσο χρόνο πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις φράουλες. Κόβουμε στη μέση περίπου 8-10 φράουλες. Στη φόρμα με τη βάση από το μπισκότο τοποθετούμε περιμετρικά μία λαδόκολλα. (Αυτό θα μας βοηθήσει να ξεφορμάρουμε καλύτερα).
Ακουμπάμε τις φράουλες με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει την λαδόκολλα περιμετρικά και στη συνέχεια απλώνουμε όλες τις υπόλοιπες φράουλες πάνω από το μπισκότο. Δεν θέλουμε οι φράουλες να είναι εντελώς κολλητά μεταξύ τους οπότε υπολογίζουμε ότι βάζουμε απλωμένες φράουλες οι οποίες θα γέμιζαν τα 4/5 της φόρμας.

Για την μους λευκής σοκολάτας

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τη ζελατίνες σε κρύο νερό με παγάκια. Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Παράλληλα με το μίξερ, χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος (από την οποία κρατάμε 3 κ.σ.) με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μία σχετικά ρευστή σαντιγί. Αν την σηκώσουμε με ένα κουτάλι θα θέλουμε να τρέξει ελαφρώς από το κουτάλι.

Βήμα 2

 Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. από τη κρέμα γάλακτος και μόλις δούμε ότι ξεκινάει να αχνίζει αποσύρουμε από την εστία και διαλύουμε τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στρίψει πολύ καλά. Μόλις η κουβερτούρα έχει λιώσει την προσθέτουμε μέσα στην σαντιγί και με πολύ γρήγορες κινήσεις με τη βοήθεια μίας μαρίζ ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε και τη ζελατίνες και τις ανακατεύουμε κι αυτές το μείγμα. Αδειάζουμε γρήγορα την μους πάνω από τις φράουλες, και χτυπάμε το τσέρκι ελαφρώς έτσι ώστε η μους να πάει σε όλα τα σημεία ενδιάμεσα από τις φράουλες.Μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Για την γκαναζ και την ολοκλήρωση

Βήμα 1

 Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε λίγο πριν το σημείο βρασμού.

Βήμα 2

Προσθέτουμε μέσα την κουβερτούρα υγείας και ανακατεύουμε εως ότου ομογενοποιηθεί με την κρέμα. Αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει (αν βάλουμε ένα δάχτυλο μας να μην είναι πολύ ζέστη) και η μους έχει αρχίσει να σφίγγει στο πάνω μέρος, αδειάζουμε τη γκαναζ και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε τουλάχιστον για 2-3 ώρες πριν ξεφορμάρουμε.

Τούρτα τιραμισού με κρέπες

Υλικά 

Για τις κρέπες
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml. γάλα
2 μεγάλα αυγά
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα τιραμισού
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
600 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. λικέρ φουντούκι
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. κακάο σε σκόνη

Εκτέλεση

Για τις κρέπες

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, δημιουργώντας ένα μικρό πηγάδι. Ρίχνουμε μέσα στο κενό το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε σιγά σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να τα αναμειγνύουμε.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά.
Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 2

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και αλείφουμε τον πάτο με λάδι. Ρίχνουμε 3 κ.σ. από το μείγμα και κουνάμε, ώστε να απλωθεί και να δημιουργηθεί ένας κύκλος. Μετά από 20’’-30’’ δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και την ψήνουμε για ακόμα 30’’ δευτερόλεπτα.

Για τη κρέμα τιραμισού

Βήμα 1 

 Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει μία μέτρια πυκνότητας υφή. Την αποσύρουμε προσωρινά από το μίξερ.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε χτυπώντας το τυρί μασκαρπόνε και την άχνη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2’ – 3’. Θέτουμε το λικέρ φουντούκι και τον καφέ και ομογενοποιούμε. Με μια μαριζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα μέσα στο μείγμα με το μασκαρπόνε. Σε ένα κόρνερ ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη προσθέτουμε περίπου 6-7 κ.σ. από τη κρέμα. (αυτό θα το χρειαστούμε για το στόλισμα στη σύνθεση)

Για τη σύνθεση

Βήμα 1

Σε μία πιατέλα τοποθετούμε μία κρέπα και 1-2 κουταλιές από τη κρέμα τυριού και απλώνουμε με προσοχή ομοιόμορφα στη κρέπα και με ένα ψιλό σουρωτήρι τσαγιού πασπαλίζουμε λίγο κακάο. Τοποθετούμε μια δεύτερη κρέπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε τις κρέπες. Η τελευταία στρώση θα είναι κρέπα χωρίς κρέμα. Αποθηκεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Βήμα 2
Με το κόρνερ ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε βούλες κολλητά μεταξύ τους σε όλη την επιφάνεια της τελευταίας στρώσης και πασπαλίζουμε με κακάο.

 

Λευκή τούρτα με γκοφρέτες και αμύγδαλα

Υλικά

6 - 7 γκοφρέτες
400 γρ. λευκή κουβερτούρα
120 γρ. γάλα
100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα (καβουρδισμένα)
360 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (στο ψυγείο)

Εκτέλεση

•    Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε τις σπασμένες γκοφρέτες για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η εξωτερική επικάλυψή τους. Με μία μαρίζ ή κουτάλα ανακατεύουμε καλά και σπάμε τα μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μίγμα της γκοφρέτας στη βάση της αποσπώμενης φόρμας 26 εκατ., στην οποία έχουμε βάλει μία λαδόκολλα.
•    Στο ίδιο μπόλ που βάλαμε τις γκοφρέτες (για να γλιτώσουμε σκεύη) σε μπεν μαρί προσθέτουμε την κουβερτούρα και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι τα δύο υλικά να ενσωματωθούν. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
•    Προσθέτουμε τα αμύγδαλα σε ένα μούλτι και ξεκινάμε να τα πολτοποιούμε, έως ότου αρχίσει να γίνεται μία πάστα και τα αμύγδαλα να βγάλουν τα έλαιά τους για περίπου 1 λεπτό. Κάνουμε μία παύση για 2 λεπτά και στη συνέχεια ξαναχτυπάμε για άλλο 1 λεπτό, έως ότου να έχουμε μία υφή όπως ένα φυστικοβούτυρο με κομματάκια.
•    Σε έναν κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με χειροκίνητο μίξερ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα και με το εξάρτημα που μοιάζει με αυγοδάρτη, τη χτυπάμε έως ότου αφρατέψει.
•    Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα (η οποία έχει έρθει στη θερμοκρασία δωματίου) στη χτυπημένη κρέμα (στον κάδο του μίξερ) και, τέλος, προσθέτουμε την πάστα από τα αμύγδαλα. Με απαλές κινήσεις ομογενοποιούμε με μία μαρίζ ή κουτάλα. Μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα (στην οποία στη βάση βρίσκονται οι γκοφρέτες) και παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top