Μία λαχταριστή συνταγή έπρεπε να προετοιμάσουν και να διεκδικήσουν έτσι τη θέση τους στον διαγωνισμό του MasterChef 5 οι υποψήφιοι προς αποχώρηση απόψε: Αυγό με στάκα και τρούφα.
Αυγό με στάκα και τρούφα - Συνταγή MasterChef 5
Παρακάτω, σας έχουμε αναλυτικά τη συνταγή για να δοκιμάσετε κι εσείς τις μαγειρικές σας ικανότητες!
Για την κρέμα στάκα-σκόρδο
Υλικά
- 100 γρ. σκόρδα
- 100 γρ. ανθόγαλο (Tσίπα) - “Στάκα” (κρέμα γάλακτος από πρόβειο γάλα)
- 150 ml γάλα
- 250 ml νερό
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- Αλάτι
- Ξύδι
Εκτέλεση
- Σιγοβράζουμε τα σκόρδα με το γάλα, το θυμάρι και το νερό μέχρι να μαλακώσουν με μία λαδόκολλα για 25΄.
- Περνάμε από σινουά (διατηρώντας τα υγρά) και τοποθετούμε τα σκόρδα στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ανθόγαλο, λίγο αλάτι και λίγο ξύδι xeres και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Στο τέλος, προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που έβρασαν τα σκόρδα.
Για το αυγό
Υλικά
- Αυγά (κ.π. καφέ τσόφλι)
- Τριμμένο πάνκο
- Κλαριφιέ
- Αποξηραμένα μανιτάρια
- αλάτι
Εκτέλεση
- Tοποθετούμε μέτριου μεγέθους (κατά προτίμηση με καφέ τσόφλι) αυγά σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 64 °C για 50 λεπτά.
- Τα σπάμε προσεκτικά σε τρυπητή κουτάλα να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν «πούδρα». Στην συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι.
- Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε με κλαριφιέ το πάνκο να πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε πούδρα μανιταριών και αλάτι.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τα πικάντικα μανιτάρια
Υλικά
- Mix μαύρης και χρυσής τρομπέτας
- Βούτυρο κλαριφιέ
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Καυτερή πάπρικα
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια.
- Τα σοτάρουμε με βούτυρο κλαριφιέ και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
- Πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα και τελειώνουμε με αλάτι.
Για την crispy πατάτα
Υλικά
- 1 πατάτα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Κόβουμε στο μαντολίνο ή με μαχαίρι ζουλιέν πατάτας και τοποθετούμε σε κρύο νερό.
- Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε πολύ καλά και τηγανίζουμε στη φριτέζα στους 160ο.
- Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό αλάτι.
Για την τρούφα
Υλικά
- Μαύρη τρούφα
Εκτέλεση
- Κόβουμε μαύρη χειμερινή τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες και στη συνέχεια με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια.
- Την υπόλοιπη και τις άκρες τα διατηρούμε για την custard.
Για την custard γραβιέρας – τρούφας
Υλικά
- 200 γρ. γραβιέρα ήπια
- 4 μέτρια αυγά
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος ζωική 35%
- 100 γρ. γάλα πλήρες
- Τριμμένη τρούφα
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το πιπέρι και την τρούφα) με τα τυριά τριμμένα σε μπασίνα με ζεστό μπαιν μαρί και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει στους 70°C και στη συνέχεια το περνάμε από μπλέντερ.
- Προσθέτουμε την τριμμένη μαύρη τρούφα και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε σε μπουκαλάκι και τη διατηρούμε χλιαρή.
Για την κρέμα γιαούρτι με σχινόπρασο
Υλικά
- Γιαούρτι στραγγιστό
- Ελαιόλαδο
- Γάλα
- Σχινόπρασο
Εκτέλεση
- Αναμιγνύουμε σε μια μπασίνα το γιαούρτι με λίγο γάλα και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
- Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και διατηρούμε σε μπουκαλάκι.
Για το λάδι καπνιστής πάπρικας
Υλικά
- 150 γρ. σπορέλαιο
- 10 γρ. καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε το λάδι με την καπνιστή πάπρικα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να φτάσει στους 72°C.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε από σουρωτήρι με τουλπάνι σε κρύο μπαιν μαρί.
Για την πούδρα από λάδι καπνιστής πάπρικας
Υλικά
- 100 γρ. λάδι καπνιστής πάπρικας
- 60 γρ. Maltosec
- Ψιλό αλάτι
Εκτέλεση
- Αναμιγνύουμε σε μπασίνα με φουέ. Θρυμματίζουμε με το χέρι και περνάμε από κόσκινο.
Δείτε και άλλες συνταγές του MasterChef 5
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.