Αυγό με στάκα και τρούφα

Μία λαχταριστή συνταγή από το MasterChef 5

Μία λαχταριστή συνταγή έπρεπε να προετοιμάσουν και να διεκδικήσουν έτσι τη θέση τους στον διαγωνισμό του MasterChef 5 οι υποψήφιοι προς αποχώρηση απόψε: Αυγό με στάκα και τρούφα.

masterchef 5 αυγό με τρούφα και στάκα

Αυγό με στάκα και τρούφα - Συνταγή MasterChef 5

Παρακάτω, σας έχουμε αναλυτικά τη συνταγή για να δοκιμάσετε κι εσείς τις μαγειρικές σας ικανότητες!

Για την κρέμα στάκα-σκόρδο

Υλικά

  • 100 γρ. σκόρδα
  • 100 γρ. ανθόγαλο (Tσίπα) - “Στάκα” (κρέμα γάλακτος από πρόβειο γάλα)
  • 150 ml γάλα
  • 250 ml νερό
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • Αλάτι
  • Ξύδι 

Εκτέλεση

  • Σιγοβράζουμε τα σκόρδα με το γάλα, το θυμάρι και το νερό μέχρι να μαλακώσουν με μία λαδόκολλα για 25΄.
  • Περνάμε από σινουά (διατηρώντας τα υγρά) και τοποθετούμε τα σκόρδα στο μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε το ανθόγαλο, λίγο αλάτι και λίγο ξύδι xeres και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε λίγα από τα υγρά που έβρασαν τα σκόρδα.

Για το αυγό

Υλικά

  • Αυγά (κ.π. καφέ τσόφλι)
  • Τριμμένο πάνκο
  • Κλαριφιέ
  • Αποξηραμένα μανιτάρια
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Tοποθετούμε μέτριου μεγέθους (κατά προτίμηση με καφέ τσόφλι) αυγά σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 64 °C για 50 λεπτά.
  • Τα σπάμε προσεκτικά σε τρυπητή κουτάλα να φύγουν τα περιττά υγρά.
  • Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν «πούδρα». Στην συνέχεια τα περνάμε από σουρωτήρι.
  • Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε με κλαριφιέ το πάνκο να πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε πούδρα μανιταριών και αλάτι.
  • Ανακατεύουμε και αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τα πικάντικα μανιτάρια

Υλικά

  • Mix μαύρης και χρυσής τρομπέτας
  • Βούτυρο κλαριφιέ
  • Φρέσκο κρεμμύδι
  • Καυτερή πάπρικα
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια.
  • Τα σοτάρουμε με βούτυρο κλαριφιέ και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
  • Πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα και τελειώνουμε με αλάτι.

Για την crispy πατάτα

Υλικά

  • 1 πατάτα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε στο μαντολίνο ή με μαχαίρι ζουλιέν πατάτας και τοποθετούμε σε κρύο νερό.
  • Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε πολύ καλά και τηγανίζουμε στη φριτέζα στους 160ο.
  • Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλό αλάτι.

Για την τρούφα

Υλικά

  • Μαύρη τρούφα

Εκτέλεση

  • Κόβουμε μαύρη χειμερινή τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες και στη συνέχεια με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια.
  • Την υπόλοιπη και τις άκρες τα διατηρούμε για την custard.

Για την custard γραβιέρας – τρούφας

Υλικά

  • 200 γρ. γραβιέρα ήπια
  • 4 μέτρια αυγά
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος ζωική 35%
  • 100 γρ. γάλα πλήρες
  • Τριμμένη τρούφα

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός από το πιπέρι και την τρούφα) με τα τυριά τριμμένα σε μπασίνα με ζεστό μπαιν μαρί και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει στους 70°C και στη συνέχεια το περνάμε από μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη μαύρη τρούφα και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε σε μπουκαλάκι και τη διατηρούμε χλιαρή.

Για την κρέμα γιαούρτι με σχινόπρασο

Υλικά

  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Ελαιόλαδο
  • Γάλα
  • Σχινόπρασο

Εκτέλεση

  • Αναμιγνύουμε σε μια μπασίνα το γιαούρτι με λίγο γάλα και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
  • Τελειώνουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και διατηρούμε σε μπουκαλάκι.

Για το λάδι καπνιστής πάπρικας

Υλικά

  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 10 γρ. καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

  • Αναμειγνύουμε το λάδι με την καπνιστή πάπρικα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να φτάσει στους 72°C.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε από σουρωτήρι με τουλπάνι σε κρύο μπαιν μαρί.

Για την πούδρα από λάδι καπνιστής πάπρικας

Υλικά

  • 100 γρ. λάδι καπνιστής πάπρικας
  • 60 γρ. Maltosec
  • Ψιλό αλάτι

Εκτέλεση

  • Αναμιγνύουμε σε μπασίνα με φουέ. Θρυμματίζουμε με το χέρι και περνάμε από κόσκινο.

Δείτε και άλλες συνταγές του MasterChef 5 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top