Πώς να φτιάξετε υπέροχο σαραγλί με καρύδια

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μας δείχνει πώς να το ετοιμάσουμε

Ένα υπέροχο γλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε και εσείς το Σαββατοκύριακο έφτιαξε ο Σταύρος Βαρθαλίτης το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Ημέρα των Ερωτευμένων: Φτιάξτε αυτά τα δύο υπέροχα γλυκά

Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε σαραγλί με καρύδια.

Υλικά

Για το σιρόπι

· 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

· 250 γρ. νερό

· 2 στικ κανέλα

· 3 γαρίφαλα

· 60 γρ. μέλι

· φλούδα από 1 λεμόνι

· χυμό από ½ λεμόνι

Για το σαραγλί

· 400 γρ. βούτυρο

· 300 γρ. καρυδόψιχα

· 1 κ.γ. κανέλλα

· 1/3 κ. γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη

· 1/3 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

· 900 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

· καρύδια τριμμένα

Κέικ βρώμης με φρούτα του δάσους και λεμόνι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

· Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι μας και το βάζουμε στη φωτιά.

· Βράζουμε περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και αφαιρούμε από τη φωτιά.

· Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι και ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σαραγλί

· Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.

· Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να μην μας βράσει.

· Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε την καρυδόψιχα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο. Τα χτυπάμε να γίνουν μικρά κομμάτια ούτε εντελώς σκόνη αλλά ούτε να έχει μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τη γέμιση.

· Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο μας.

· Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

· Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε και αυτό.

· Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του, δεν χρειαζόμαστε παρα πολύ γέμιση, προσοχή.

· Βάζουμε 2 καλαμάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στο τελείωμα του.

· Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό όχι πολύ σφιχτό. Πιέζουμε με τα χέρια μας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα καλαμάκια.

· Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 30x40 εκ. και βάζουμε μέσα ένα-ένα τα σαραγλί που ετοιμάζουμε.

· Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα μας από τον αέρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί με το σαραγλί.

· Ότι βούτυρο μας περισσέψει στο τέλος της διαδικασίας το ρίχνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3-4 μέρη, εξαρτάται πόσο μεγάλο το θέλουμε.

· Ψήνουμε στον φούρνο μας για 80 λεπτά.

· Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.

Αφήνουμε 30 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι μας ομοιόμορφα.

· Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, και μια πρέζα κανέλλα και σερβίρουμε.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή  «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top