Πεντανόστιμο μοσχαράκι σε πήλινο

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχει

Η «Μήδεια» έχει άγριες διαθέσεις και το κρύο σηκώνει κρέας.

Έτσι λοιπόν και ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και έφτιαξε μοσχαράκι σε πήλινο.

Nόστιμο μοσχαράκι με ζωμό λαχανικών

Ο σεφ έδειξε βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, χτένι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλ. κόκκινο κρασί
2 φλ. ζωμό λαχανικών
500 γρ. σάλτσα τοματας
2 κ.γ. σουμάκ
3 φύλλα δάφνης
700 γρ. γλυκοπατάτες
250 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
200 γρ. ξινομζήθρα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία (9) και παράλληλα με το ελαιόλαδο λαδώνουμε το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

 Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα (ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία και να μπορέσουμε να το καβουρδίσουμε ωραία) και το αφήνουμε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας σταδιακά για περίπου 2 – 3 λεπτά.

Βήμα 3
 Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας και προσθέτουμε το κρεμμύδι, και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα (μαζί με τα υγρά που θα έχουν μείνει στο μπολ) προσθέτουμε τον πελτέ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το αλεύρι έχει απορροφηθεί και δεν βλέπουμε καθόλου άσπρα σημεία, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί.

Βήμα 5

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό λαχανικών το σουμάκ, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά. Δίνουμε μια βράση.

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Koκκινιστό μοσχαράκι με κοφτό μακαρονάκι και γραβιέρα

Βήμα 7

 Παράλληλα, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα. Στο κάτω μέρος από ένα μεγάλο πήλινο τοποθετούμε τα μανιτάρια και τις γλυκοπατάτες και προσθέτουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι.Μεταφέρουμε με προσοχή όλο το κρέας και τη σάλτσα από την κατσαρόλα πάνω από τα μανιτάρια και βυθίζουμε μέσα το φρέσκο θυμάρι. Τέλος θρυμματίζουμε την ξινομυζήθρα.

Βήμα 8

 Σε ένα μπολ προσθέτουμε περίπου μισό κιλό αλεύρι και στη συνέχεια όσο νερό χρειαστεί έτσι ώστε να φτιάξουμε 1 σφιχτή ζύμη. Δεν μας πειράζει η γεύση καθώς αυτό θα είναι το ‘καπάκι’ για το πήλινο.

Βήμα 9

 Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύψει το πήλινο.

Βήμα 10

 Καλύπτουμε και θωρακίζουμε καλά το πήλινο με τη ζύμη πιέζοντας τις άκρες, έτσι ώστε να κολλήσει πολύ καλά στην επιφάνεια. Ψήνουμε στο φούρνο για 2.30 ώρες.

Βήμα 11

 Αφαιρούμε το πήλινο απ’το φούρνο και με προσοχή με κάποιο εργαλείο μαγειρικής ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και την αποσύρουμε. Αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Δείτε και άλλες συνταγές μαγειρικής εδώ 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top