Lockdown: Τρεις αλμυρές και υγιεινές τάρτες που θα λατρέψεις

Ο Λάμπρος Βακιάρος μοιράζεται τις υπέροχες ιδέες του με τους τηλεθεατές

Τρεις συνταγές για αλμυρές τάρτες έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Lockdown: Φτιάξε δύο νόστιμες και light σούπες

Ο σεφ έδειξε βήμα-βήμα πώς να τις ετοιμάσουμε.

Τάρτα λαχανικών 

Υλικά
•    1 φύλλο σφολιάτα Χρυσή Ζύμη
•    1 πράσινη πιπεριά
•    1 κόκκινη πιπεριά
•    1 κίτρινη πιπεριά
•    250 γρ. λευκά μανιτάρια
•    1/4 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
•    2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
•    2 μεγάλα πράσα
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    1 ξερό κρεμμύδι
•    1 αυγό
•    150 γρ. καπνιστό μπέικον
•    150 γρ. τυρί έμενταλ τριμμένο
•    150 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
•    θυμάρι
•    3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, όλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο.

Βήμα 2

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλάδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα και στην συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε αρκετά ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους, περίπου για 10-12΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον.

Βήμα 4

Αποσύρουμε από την εστία και μόλις πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

Βήμα 5

Λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα 30 εκ. και τοποθετούμε την σφολιάτα. Κόβουμε τις περίσσιες γωνίες και τις τοποθετούμε στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της σε πολλά σημεία.

Βήμα 6

Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα στην ταρτιέρα και αφήνουμε να περισσέψει φύλλο για την εξωτερική κρούστα.

Βήμα 7

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με κάτω αντίσταση και αέρα για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 8

Περίπου δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά.

Δείτε αναλυτικά πώς να φτιάξετε την τάρτα λαχανικών 

Ελληνική τάρτα με ψητές πιπεριές φλωρίνης

Για τη γέμιση

10 – 12 πιπεριές φλωρίνης
60 γρ ελαιόλαδο
30 γρ μηλόξιδο
220 γρ κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
5 γρ κουρκουμά σε σκόνη
200 γρ. φέτα βαρελίσια
200 γρ γραβιέρα (τριμμένη)
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 μεσαία αυγά
Αλάτι / πιπέρι

Για τη ζύμη της τάρτας

250 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο (παγωμένο, κομμένο σε κομματάκια)
5 γρ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 μέτριο αυγό
15 γρ. κρύο γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
•    Σε έναν καθαρό πάγκο ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με το αλεύρι. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα και τo αυγό. Με τα δάχτυλα ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
•    Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο.
•    Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.
•    Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη.
•    Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
•    Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 – 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα
•    Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση πλάθουμε/ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη.
•    Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται.
•    Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο μεγάλου μεγέθους όσπριο ή κρυσταλλική ζάχαρη.
•    Ψήνουμε για 15-18 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά ή έως ότου το κάτω μέρος έχει ψηθεί.

Για τη γέμιση και ολοκλήρωση

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
•    Ένα ταψί τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να έχουν μαλακώσει αρκετά.
•    Στη συνέχεια, όσο είναι καυτές τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ξίδι και κλείνουμε καλά με μια μεμβράνη. Αφήνουμε για 20΄-30΄.
•    Το ξύδι με τη θερμοκρασία από τις πιπεριές βοηθάει να βγάλουμε πολύ εύλολα τη φλούδα.
•     Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές αποσύρουμε το κοτσάνι και τα σπόρια και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε και της τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά.
•    Τις επαναφέρουμε ξανά στο μπολ από το οποίο έχουμε αφαιρέσει όλα τα υγρά (ξίδι και υγρά από τις πιπεριές), προσθέτουμε το κρεμμύδι το κουρκουμά, τα δυο είδη τυριών και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος ενσωματώνουμε και τα δύο αυγά.
•    Αδειάζουμε τη γέμιση στη προ-ψημένη τάρτα και ψήνουμε στο φούρνο για 25-30’. Για να προστατέψουμε το περίγραμμα της τάρτας από το να πάρει πολύ χρώμα μπορούμε να το καλύψουμε τοπικά με αλουμινόχαρτο.
 Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»

Δείτε πώς να φτιάξετε την τάρτα με τις λαχταριστές πιπεριές φλωρίνης

Πεντανόστιμη βουτυρένια τάρτα με κοτόπουλο, ντοματίνια και μοτσαρέλα

Υλικά
•    250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    5 γρ. αλάτι
•    170 γρ. βούτυρο αγελάδας
•    1 κ.σ. νερό (παγωμένο)
Για τη γέμιση
•    1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
•    3 κ.σ. βούτυρο αγελάδoς
•    1/2 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
•    1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
•    24 γρ. βασιλικό φρέσκο
•    8 – 10 τοματίνια
•    60 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
•    150 – 200 γρ. μοτσαρέλα (κομμένη σε φέτες)
•    Aυγό για το άλειμμα
•    18 γρ. σουσάμι

 

 

 

Διαδικασία 

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και στη συνέχεια το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους. Με ένα πιρούνι αρχίζουμε να ενσωματώνουμε τα στερεά με το βούτυρο.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά τη θερμοκρασία των υλικών έτσι ώστε να μην ζεσταθεί το βούτυρο. Θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να χρησιμοποιήσουμε όσο λιγότερο γίνεται τα χέρια μας.

Μόλις έχει αρχίσει να ενσωματώνεται, προσθέσουμε το παγωμένο νερό και ομογενοποιούμε.

Μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια εργασίας και πιέζουμε με την παλάμη μας τη ζύμη, έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα κομμάτια της, αναδιπλώνοντας προς τα μέσα. Δημιουργούμε μια μπάλα και αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (πάνω κάτω – αέρα ή πάνω κάτω).

Παράλληλα, προθερμαίνουμε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές φέτες, το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το κοτόπουλο. Ανακατεύοντας συνεχώς, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 1 – 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.

Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βασιλικό και τα τοματίνια. Διορθώνουμε τη γέυση με αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε μια μεγάλη λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό μέγεθος περίπου 30-35 εκ., πασπαλίζοντας ελαφρώς με αλεύρι.

Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη μοτσαρέλα, αφήνοντας περιμετρικά 4-5 εκ. φτιάχνοντας έναν κύκλο με αυτή.

Αδειάζουμε πάνω από το τυρί τη γέμιση χωρίς τυχόν υγρά που θα έχουν δημιουργηθεί και τέλος βάζουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα. Αναδιπλώνουμε την κενή ζύμη προς τα μέσα καλύπτοντας τη γέμιση και αφήνοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο κέντρο της βουτυρένιας τάρτας, η οποία δεν καλύπτεται από τη ζύμη.

Με ένα πινέλο αλείφουμε περιμετρικά την επιφάνεια της ζύμης με ένα κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρουμε την τάρτα στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 35-45 λεπτά.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top