Μέχρι τώρα ήξερες για το κατσικάκι στη γάστρα, αλλά έτσι είναι αυτή η ζωή. Όσο ζεις, μαθαίνεις. Οπότε, ευκαιρία να βγάλεις τη φουρνάρισσα από μέσα σου για να φτιάξεις ψωμί στη γάστρα.
Σπιτικό πανεύκολο χωριάτικο ψωμί!
Υλικά
• 500 γρ .αλεύρι χωριάτικο
• ½ κουταλάκι μαγιά ξηρή
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
• 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• ½ κουταλάκι μαχλέπι
• 270 ml νερό χλιαρό
Eκτέλεση
• Βάζεις στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σιμιγδάλι και τα χτυπάς με τον γάντζο για 6-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη.
• Παίρνεις μια μέτρια βαθιά γάστρα και στο εσωτερικό της στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζεις ελαφρώς με λίγο από το σιμιγδάλι.
• Μετά αφαιρείς τη ζύμη του ψωμιού από τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
• Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια και πλάθεις το ζυμάρι σε στρογγυλό ψωμί. Το τοποθετείς μέσα στη γάστρα.
• Στη συνέχεια πασπαλίζεις με το υπόλοιπο σιμιγδάλι και χαράζεις με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία.
• Κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
• Ψήνεις το ψωμί όπως είναι κλειστό μέσα στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
• Μετά αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις για ακόμα 10 λεπτά ώστε να ροδίσει.
• Όταν θα είναι έτοιμο, το βγάζεις από τη γάστρα και περιμένεις για 15 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του, πριν το κόψεις.
Επιμέλεια: MyLife Team
Πηγή:mylife.com.cy
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.