Σπιτικό πανεύκολο χωριάτικο ψωμί!

Δείτε το μυστικό για να είναι τραγανό

Υλικά:

  • 4 ½ φλυτζάνια αλεύρι σκληρό (ή ολικής)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • 2 ¼ φλυτζάνια χλιαρού νερού 
  • Λίγο αλεύρι ολικής αλέσεως για το τέλος


Τοποθετούμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι (το βάζουμε στη γωνία της λεκάνης να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά), μετά βάζουμε τη μαγιά και τα ανακατεύουμε! Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι! Πρέπει να κολλάει και να είναι μαστιχωτό.

Στη συνέχεια το καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί από 14 έως 24 ώρες.

Μετά αφαιρούμε τη μεμβράνη αλλά δεν το ζυμώνουμε! Θα θυμίζει ζύμη από λουκουμάδες! Το τοποθετούμε σε μία ξύλινη επιφάνεια, βάζουμε λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε δυο τρεις φορές. 

Την ίδια ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς C, πάνω κάτω αντιστάσεις. Μέσα στο φούρνο έχουμε βάλει την άδεια γάστρα ή μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στην καυτή γάστρα, αφού πρώτα έχουμε ρίξει αλεύρι στον πάτο της.

Ψήνουμε με κλειστό καπάκι το ψωμί μας για μισή ώρα στους 240 βαθμούς C, πάνω κάτω αντιστάσεις στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου. Προσοχή! Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο, ούτε το καπάκι.

Tip: Αν δεν έχετε γάστρα ή κατσαρόλα, χρησιμοποιήστε βαθύ στρογγυλό ταψί με 32 εκ. διάμετρο και ύψος 6 εκ. Θα χρειαστεί να καλύψετε το ταψί ή με ένα καπάκι που μπαίνει στο φούρνο ή με ένα δεύτερο μεγαλύτερο ταψί.

Αφού περάσει η μισή ώρα, σβήνετε τον φούρνο και το αφήνετε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να το βγάλετε από τη γάστρα. Μόλις το βγάλετε πρέπει να το ακουμπήσετε σε ένα καθαρό πανί ή πετσέτα για να διατηρηθεί τραγανό!

Και είναι έτοιμο!

Συνδυάζεται τέλεια με τη μαρμελάδα φράουλα που θα βρεις εδώ: Μαρμελάδα φράουλα: Φτιάξτε τη μόνοι σας στο σπίτι!
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top