Ποια φρούτα έχουν την περισσότερη και ποια τη λιγότερη ζάχαρη;

Πόσο συμβάλει η ζάχαρη στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Η ζάχαρη παίζει έναν εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και στη διατροφή μας.

Ένα μεγάλο ερώτημα που «βασανίζει» άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μη είναι εάν τα φρούτα έχουν ζάχαρη και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, στην υγείας μας ακόμη και στην απώλεια βάρους μας.

Γλυκαντικές ουσίες: Βοηθούν τελικά στην απώλεια του βάρους;

Τα φρούτα έχουν ζάχαρη;

«Τα φρούτα έχουν φρουκτόζη! Η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα, γνωστή ως φρουκτόζη, επεξεργάζεται διαφορετικά από τον οργανισμό σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα σάκχαρα, που βρίσκονται στα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα», είπε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη στο star.gr

Για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι όλα τα σάκχαρα το ίδιο. Η πηγή προέλευσης τους παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς το σώμα μας επεξεργάζεται διαφορετικά τη ζάχαρη στα μπισκότα και τα κέικ και αυτού του είδους τα τρόφιμα.

Αυτό είναι το ρόφημα που βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Όταν καταναλώνετε φρούτα, τα φυσικά σάκχαρα συνοδεύονται από φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η σταδιακή απελευθέρωση βοηθά στην πρόληψη των μεγάλων αιχμών στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας μια σταθερή πηγή ενέργειας και μειώνοντας τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως εκείνα σε γλυκά και αναψυκτικά, απορροφώντας γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου μεγάλη πτώση ενέργειας, να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης δεν εξαρτάται από την ινσουλίνη και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλυκόζη.

Επομένως, αν και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, τα θρεπτικά τους οφέλη τα καθιστούν πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα ζαχαρούχα τρόφιμα.

Τέλεια σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Έχουν όλα τα φρούτα την ίδια «ζάχαρη;»

Τα top-10 φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη

Ορισμένα φρούτα περιέχουν φυσικά υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης και είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουμε, ειδικά για όσους διαχειρίζονται την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτά είναι τα 10 φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη:

Μάνγκο – 45 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο
Ρόδια – 39 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο
Σταφύλια – 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Μήλα – 19 γραμμάρια ζάχαρης ανά μέτριο μήλο
Κεράσια – 18 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Αχλάδια – 17 γραμμάρια ζάχαρης ανά μέτριο αχλάδι
Σύκα – 16 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο
Ανανάς – 16 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Μπανάνες – 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μέτρια μπανάνα
Μανταρίνια – 12 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο

Τα top-10 φρούτα με την λιγότερη ζάχαρη

Στην άλλη άκρη του φάσματος, ορισμένα φρούτα είναι φυσικά χαμηλότερα σε ζάχαρη και μπορούν να είναι εξαιρετικές επιλογές, για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης:

Αβοκάντο – 0,3 γραμμάρια ζάχαρης ανά αβοκάντο
Κράνμπερι - 4 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Σμέουρα – 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Ακτινίδια – 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά ακτινίδιο
Φράουλες – 7 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Βατόμουρα – 7 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Γκρέιπφρουτ – 9 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό
Καρπούζι – 9 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Πεπόνι – 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι
Ροδάκινο – 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ φυσικών και προστιθέμενων σακχάρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Αν και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, προσφέρουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία σας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top