Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές βρίσκεται και πώς καταλαβαίνουμε την έλλειψη

Πότε πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D

Όλα όσα είπε η Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνσταντούρα 

Για τη σημαντικότητα της βιταμίνης D, τα συμπτώματα από την έλλειψής της αλλά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια στη D, μίλησε στο star.gr η Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνσταντούρα.

«Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να λάβει τη βιταμίνη D. Κυρίως μπορεί να συντεθεί μέσα από την έκθεση του δέρματός μας στις ακτίνες του ήλιου, ενώ υπάρχουν και τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αλλά και τα συμπληρώματα για όσους παρουσιάζουν έλλειψη.

Βιταμίνη D: Γιατί θεωρείται το «υπερόπλο» της υγείας μας

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα στα οποία έχουμε εύκολη πρόσβαση. Μπορούμε να τη λάβουμε κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, η σαρδέλα, αλλά και από τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το μουρουνέλαιο, τα μανιτάρια και τους κρόκους των αυγών», είπε στο star.gr.

σολομός

Ο σολομός είναι μία τροφή, πλούσια σε βιταμίνη D - unsplash

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D για τον οργανισμό μας

Όπως συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντούρα, πρόκειται για μία πολύ σημαντική βιταμίνη, κυρίως γιατί υποστηρίζει τη μυϊκή και σκελετική μας υγεία, ενώ, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η βιταμίνη D εμπλέκεται κυρίως με το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, βοηθούνται με τη χορήγηση της βιταμίνης D. Ακόμα η βιταμίνη φαίνεται ότι επηρεάζει το κομμάτι της ψυχικής μας υγείας και της σωματικής μας καταπόνησης».

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπουν βιταμίνες

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα συμπτώματα 

Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντούρα, τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζουν κυρίως έντονη κόπωση και εξάντληση, ενώ μπορούν επίσης να ξεχνούν, καθώς η έλλειψη της βιταμίνης επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

«Μπορεί να εμφανιστεί σαν χρόνιος πόνος, να νιώθουμε δηλαδή έντονη καταπόνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η υπερβολική εφίδρωση, ακόμα και μετά από μια μικρή δραστηριότητα, είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε όσους έχουν έλλειψη της βιταμίνης D, ενώ φαίνεται η έλλειψή της να συσχετίζεται και με την εικόνα της κατάθλιψης και γενικότερα της ψυχικής υγείας.

κατάθλιψη και κόπωση από την έλλειψη της βιταμίνης D

«H έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται να συσχετίζεται και με την εικόνα της κατάθλιψης και γενικότερα της ψυχικής υγείας» - unsplash

Γιατί οι Έλληνες έχουν χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D

Σύμφωνα με νέα μελέτη το 73% των Ελλήνων έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι από τις πιο ηλιόλουστες στον κόσμο.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον κόσμο, ωστόσο όντως οι ενδοκρινολόγοι που μετράμε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε εργαστηριακές εξετάσεις βλέπουμε ότι φτάνουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε έλλειψή της. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, τα οποία χρησιμοποιούμε, αλλά και στις ώρες κατά τις οποίες εκτιθέμεθα στον ήλιο

Η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, είναι υπεύθυνη για τα χαμηλά ποσοστά της βιταμίνης D - unsplash

Οι γιατροί συνηθίζουμε να λέμε ότι πρέπει να προστατευόμαστε από τον ήλιο, διότι (η έκθεση) αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, δίνοντας όμως έτσι αντιφατικές πληροφορίες στον κόσμο. Χρειάζεται σίγουρα έκθεση στον ήλιο, αλλά με προσοχή και σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε η κ. Κωνσταντούρα.

Αυτοί είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών για απορρόφηση βιταμινών

Ποιοι και πότε πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D

Αναφερόμενη στα συμπληρώματα βιταμίνης D, η κ. Κωνσταντούρα τόνισε ότι, σύμφωνα με τις σημερινές οδηγίες, οι γυναίκες στην κλιμακτήριο οφείλουν οπωσδήποτε να τα λαμβάνουν. Επιπλέον, συμπληρώματα συστήνονται, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, στους ασθενείς υψηλού κινδύνου

«Σε αυτή την ομάδα ανήκουν όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, όσοι έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης ή έχουν λάβει φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, που οδηγούν σε οστεοπόρωση». 

η Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνσταντούρα 

Η Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, Οδύσσεια Κωνσταντούρα 

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια, σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από μέτρηση της βιταμίνης D σε εργαστηριακό έλεγχο και σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top