Ήξερες ότι το φαγητό που περίσσεψε μπορεί να σε αδυνατίσει;

Οι τροφές που την επόμενη μέρα μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Αδυνάτισμα: Πώς Βοηθάει Το Φαγητό Που Περίσσεψε;

Μαγειρεύεις, πέφτεις έξω με τις ποσότητες (όπως οι περισσότεροι από εμάς) και το αποτέλεσμα είναι πολλά φαγητά να έχουν περισσέψει και να μην ξέρεις τι να τα κάνεις; Οι επιστήμονες προσυπογράφουν πως τα πιάτα της προηγούμενης ημέρας έχουν οφέλη και στην υγεία και στη διατροφή σου, εξαιτίας των χημικών ενώσεων που γίνονται όταν το φαγητό μείνει μαγειρεμένο μια νύχτα.

Φιλετάκια με μανιτάρια και ρύζι

Ναι, το κρύο ρύζι σε βοηθά να μείνεις…αδύνατη
Το ρύζι που έχει μείνει να παγώσει ένα βράδυ, περιέχει 60% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το φρεσκομαγειρεμένο, πέφτοντας από τις 130 ανά 100 γραμμάρια στις 52 θερμίδες. Όμως, πρέπει να το μαγειρέψεις με το σωστό τρόπο για να έχεις το αδυνατιστικό αποτέλεσμα που επιθυμείς σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην την Αμερικάνικη Chemical Society. Όταν το νερό βράσει, προτού ρίξεις το ρύζι, ανακάτεψε λίγο λάδι καρύδας, περίπου σε ποσοστό 3% της ποσότητας ρυζιού που θα χρησιμοποιήσεις. Μαγείρεψε το ρύζι, άφησε το στο ψυγείο 12 ώρες. Αν φας αμέσως το μαγειρεμένο ρύζι, το άμυλο που αυτό περιέχει μετατρέπεται σε γλυκόζη και το σώμα το αποθηκεύει ως λίπος αν δεν το κάψεις άμεσα. Αντίθετα, όταν το ρύζι είναι κρύο, το άμυλο, μετατρέπεται σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει. 

Πρόσεξε βέβαια μην το παρακάνεις όταν ζεστάνεις το ρύζι την επόμενη ημέρα αφού κάποια βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στη διαδικασία βρασμού και καθώς το ρύζι παγώνει, να σε αρρωστήσουν όταν το καταναλώσεις. Για να αποφύγεις τη δηλητηρίαση, μαγείρεψε μικρές ποσότητες ρυζιού και αποθήκευσέ τες αμέσως στο ψυγείο.

Το κάρι κάνει καλό 
Το κάρι την επόμενη ημέρα είναι πιο εύκολο στην πέψη και περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά Αν αφήσεις το μαγειρεμένο κρέας με κάρι στο ψυγείο, οι ζωικές πρωτεΐνες γίνονται πιο μαλακές. Αν για παράδειγμα παλεύεις να καταναλώσεις κόκκινο κρέας γιατί είναι σκληρό, ρίξε κάρι, μαγείρεψέ το και άφησέ το στο ψυγείο.

Είσαι vegetarian; Φτιάξε πατάτες στιφάδο!

Πατάτες φιλικές προς το…έντερό σου
Όταν οι πατάτες κρύωσαν το ανθεκτικό άμυλο έφτασε το 13%. Σε ξεχωριστή έρευνα φανερώθηκε πως αυτή η μορφή αμύλου έχει τα ίδια οφέλη με τις φυτικές ίνες και προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο του εντέρου ενώ ταυτόχρονα νιώθεις πληρότητα για μεγαλύτερη ώρα και μειώνεται και το λίπος που τελικά αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν οι πατάτες παγώσουν, το άμυλο διαστέλλεται και κρυσταλλώνει. Όταν το άμυλο καταναλωθεί, δρα όπως οι φυτικές ίνες για το πεπτικό σύστημα. Μια ακόμα σπουδαία πτυχή του ανθεκτικού αμύλου είναι ότι δεν μπορεί να διασπαστεί βοηθώντας το φαγητό να προχωρήσει μέσα στο έντερο αποτρέποντας την δυσκοιλιότητα.

Ο υδατάνθρακας που «καίει» το λίπος στην κοιλιά

Τα ζυμαρικά που αδυνατίζουν
Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά που έχουν παγώσει, αντιδρούν σαν φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με τα φρέσκα ζυμαρικά και σε έρευνα που έγινε φαίνεται πως με τον τρόπο αυτό το σάκχαρο στο αίμα σου αυξάνεται μόνο στο μισή ποσότητα σε σχέση με το να κατανάλωσες φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσες να αποφύγεις τα έξτρα κιλά και την εμφάνιση διαβήτη. Τα φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά υδατάνθρακες ποτ διασπώνται σε σάκχαρα. Τα ζυμαρικά που έχουν παγώσει και έχουν ξαναζεσταθεί, γίνονται ανθεκτικά και όταν διασπώνται απελευθερώνουν λιγότερη γλυκόζη. 

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top