Ανακοίνωση της ΕΔΟΜ: Δεν είναι το μέλι θανατηφόρο, αλλά η παραπληροφόρηση

Απαντά σε δημοσιεύματα που το κατατάσσουν στα πιο θανατηφόρα φαγητά

Μέλι

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, η οποία τονίζει ότι η παραπληροφόρηση μπορεί να «σκοτώσει», όχι όμως και το μέλι.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΟΜ αναφέρει ότι:

«Υπάρχει ένα άρθρο, συνήθως με τίτλο «Εχθροί στο Τραπέζι Σας: Τα πιο Θανατηφόρα Φαγητά». Στο νούμερο έξι αυτής της λίστας των συνήθως 15 και ενίοτε 20 θανατηφόρων φαγητών βρίσκουμε το …ακατέργαστο μέλι!

Το ίδιο άρθρο θα το βρούμε σε αρκετούς ιστότοπους -που δεν ενδιαφέρονται να εξακριβώσουν την αλήθεια όσων άκριτα αναπαράγουν- ακριβώς στην ίδια μορφή και σύνταξη ακόμα και με τις ίδιες φωτογραφίες. 

Γράφει λοιπόν το άρθρο: 

«Το ακατέργαστο μέλι δεν περνάει από τη διαδικασία παστερίωσης στην οποία σκοτώνονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Ως αποτέλεσμα, αυτό το “έτοιμο-για-φάγωμα” προϊόν συχνά περιέχει μια νευροτοξίνη που λέγεται grayanotoxin, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία, υπερβολική εφίδρωση και ναυτία για τις επόμενες 24 ώρες.»

Η γκρεϊγιανοτοξίνη (grayanotoxin) είναι ένα τοξικό διτερπένιο που υπάρχει σε διάφορα είδη φυτών των οικογενειών Rhododendron, Kalmia, Agarista κ.α., στα φύλλα αλλά και στα άνθη μέσω των οποίων μπορεί να περάσει στο μέλι. Το τρελόμελο του Πόντου ή παλαλόν μέλι, που παράγεται από τα άνθη των Rhododrendron ponticum και  Rhododendron luteum  όντως προκαλεί τοξίκωση που είναι καταγεγραμμένη από την αρχαιότητα και περιγράφεται γλαφυρά στην Κύρου Ανάβαση από τον Ξενοφώντα.

Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ κάποιο περιστατικό γιατί δεν υπάρχουν τέτοια είδη μελιού στη χώρα μας! 

Κανείς μελισσοκόμος δεν παστεριώνει το μέλι του αλλά και κανείς συσκευαστής μελιού στην Ελλάδα δεν παστεριώνει το μέλι που διαθέτει στην αγορά. Το ελληνικό μέλι είναι από τα πιο ποιοτικά μέλια του κόσμου, με ελάχιστη υγρασία και παράγεται με άριστες συνθήκες υγιεινής χωρίς την ανώφελη επεξεργασία της παστερίωσης που μπορεί και να υποβαθμίσει το μέλι καταστρέφοντας τις πολυφαινόλες και άλλα ωφέλιμα συστατικά του που είναι ευαίσθητα στη θέρμανση.

Το ελληνικό μέλι είναι ένα ασφαλές και υγιεινό προϊόν με σπουδαίες βιολογικές ιδιότητες  αλλά και με μοναδικές γεύσεις και αρώματα, χάρη στην πλούσια ελληνική χλωρίδα από την οποία προέρχεται και χάρη στους Έλληνες μελισσοκόμους που φροντίζουν να φτάσει στον καταναλωτή όπως το παρήγαγαν οι μέλισσες.

Δεν περιέχει γκρεϊγιανοτοξίνη ή άλλες τοξίνες και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων από κοινού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης συνεργάζονται με την πολιτεία ώστε να παταχθούν τα όποια φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης του καταναλωτή. 

Δεν είναι λοιπόν το μέλι θανατηφόρο αλλά η παραπληροφόρηση, που ειδικά σε καιρούς που η σωστή διατροφή είναι παραπάνω από αναγκαία, επιχειρεί να αποτρέψει τους καταναλωτές από το να καταναλώνουν ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο.

Εύλογα θα υποχρεωθούμε να αναλάβουμε νομική δράση εναντίον όσων συνεχίζουν να δημοσιεύουν ή να αναπαράγουν μελλοντικά αυτό το …θανατηφόρο άρθρο»
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top