H μεσογειακή διατροφή και οι ευεργετικές της δράσεις

Οι συμβουλές της Βιβής Μπελέκου στο star.gr

μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει ταυτιστεί με την παραδοσιακή κρητική διατροφή και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

-  είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά

-  έχει υψηλό λόγο μονοακόρεστων προς κορεσμένων λιπαρών οξέων  

-  περιέχει υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, φυλλικού οξέος και φυσικών αντιοξειδωτικών-  περιέχει μέτρια ποσότητα ζωϊκής πρωτεϊνης

- περιέχει μέτρια ποσότητα αλκοόλ και κυρίως κρασί

-Χαρίζει υγεία και μακροζωϊα

Γιατί πρέπει να τρώμε αβοκάντο στην εγκυμοσύνη;

Εχει αποδειχθεί ότι οι λαοί της Μεσογείου που κάνουν τέτοιες διατροφικές επιλογές ζουν πιερισσότερα χρόνια και η διατροφή αυτή αποτελεί προστατευτική ασπίδα κατά των καρδιακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το αίτιο της ευεργετικής της δράσης βρίσκεται στις υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχει και κυρίως στις βιταμίνες Α και C που μπορούν να αποκαθιστούν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι υψηλή σε ω-3 λιπαρά οξέα λόγω της κατανάλωσης ψαριών, λαχανικών και καρπών. Οι πιθανές προστατευτικές δράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν αντιαρρυθμικές επιδράσεις, αντιθρομβωτικές επιδράσεις, σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας, μείωση τριγλυκεριδίων.

Με αυτές τις τροφές θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Η διατροφή αυτή περιέχει πληθώρα τροφίμων ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη φυτικών ινών είναι υψηλή και το γλυκαιμικό φορτίο και ο γλυκαιμικός δείκτης της δίαιτας χαμηλός.

Όπως τόνισε η διατροφολόγος Βιβή Μπελέκου στις αναγνώστριες του star.gr:

«Η γνήσια μεσογειακή διατροφή είναι βασικά φυτοφαγική. Δίνει δηλαδή έμφαση στις αραφινάριστες φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε φυσικούς υδατάνθρακες αλλά επίσης προσφέρει μία γενναιόδωρη ποσότητα υγιεινών λιπών (λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ωμούς ξηρούς καρπούς με μέτρο, αβοκάντο κ.λπ.)».

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει τα ακόλουθα

- Άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση,

- Όσπρια (3 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα)

- Πλήρη δημητριακά (3-4 φορές την εβδομάδα)

-  Ψωμί ολικής άλεσης με μέτρο,

- Αναποφλοίωτο ρύζι (1-2 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο για εκείνους που
  το αγαπούν ιδιαίτερα)

- Ωμούς ξηρούς καρπούς καθημερινά (γύρω στα 60 γρ. ή και περισσότερο αν
   πρόκειται για έγκυες, θηλάζουσες, αθλητές κ.λπ.)

-  Γαλακτομικά 1-2 μικρομερίδες καθημερινά

-  Ζωικές τροφές 3-4 φορές την εβδομάδα (κοτόπουλο και ψάρι)

-  Κόκκινο κρέας 1 φορά το μήνα

-  Αυγά (έως 3 την εβδομάδα)

-  Κρασί με μέτρο (όχι πάνω από 1 ποτήρι την ημέρα)

-  Πίνουμε άφθονο νερό τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα

-  Αθλητική δραστηριότητα τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά θεωρείται αναγκαία για
   την επίτευξη και τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top