Τα άγνωστα έργα του Κ. Παρθένη

Σε εκκλησία στο Παλαιό Φάληρο

Έξι έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους ούτε η επιστημονική κοινότητ�� ούτε το ευρύ κοινό, αποκαλύπτονται στο Παλαιό Φάληρο. Τα έργα του πρώτου «μοντέρνου» έλληνα ζωγράφου βρίσκονται μέσα στην εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου. Αν και τα έξι μετάλλια µε τους 4 Ευαγγελιστές και δύο προφήτες , κοσμούν την ωραία πύλη του ναού από το 1919 , κανείς δε γνώριζε ποιος ήταν ο δημιουργός τους. Όπως και άλλα επτά εμβληματικά έργα του ζωγράφου στη νότια πλευρά απρόσιτα για το ευρύ κοινό.

«Πρόκειται για έναν μοναδικό θησαυρό», δήλωσε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Γιώργος Μυλωνάς οποίος ανακάλυψε τα άγνωστα έργα του Παρθένη κατά τη διάρκεια έρευνας για τη διπλωματική του εργασία στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Δυστυχώς δεν σώζεται κάποιο συμφωνητικό για να μπορέσουμε µε απόλυτη ασφάλεια να αποδώσουμε τα έργα στον δημιουργό», προσθέτει.

«Ο τρόπος όμως που είναι ζωγραφισμένα, µε τα καθαρά χωρίς αναμείξεις χρώματα, τις ντελικάτες φιγούρες, τα υφάσματα που αποδίδονται µε το γνώριμο ύφος του Παρθένη, µε την αρμονία των χρωματικών εναλλαγών των βιολέ - γαλάζιων και των ροδαλών -χαρακτηριστικά της παλέτας του-, αλλά και η λύρα στα χέρια του προφήτη Δαβίδ ( σήμα κατατεθέν της ζωγραφικής του Παρθένη), αποδεικνύουν πως πρόκειται για δικές του δημιουργίες» καταλήγει ο Γιώργος Μυλωνάς.

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Νίκος Ζίας. ήταν από τους ελάχιστους που γνώριζε την ύπαρξή τους καθώς είχε ασχοληθεί επισταμένως µε την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, ενώ δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ τίποτα. Ήταν εκείνος που προέτρεψε τον ��εαρό ερευνητή να αναζητήσει τα έξι μετάλλια µε τους τέσσερις Ευαγγελιστές και τους προφήτες Δαβίδ και Σολομώντα που είναι ενσωματωμένα στην ωραία πύλη.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top