Η «Λυσιστράτη» στον «Ελληνικό Κόσμο»

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Από τις 13 Οκτωβρίου και για είκοσι παραστάσεις θα προβάλλεται η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού « Ελληνικός Κόσμος».


Η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με πρωταγωνιστή το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, παίχτηκε το καλοκαίρι στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στην επαρχία. Τώρα, παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό, με φόντο το σκηνικό του Μανώλη Παντελιδάκη.


Μέσω της «Λυσιστράτης», ο Αριστοφάνης μιλά για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φθορά, τη διαφθορά και τη συμφιλίωση. Την ανατροπή έχει κάνει στη σκηνοθεσία ο Γιάννης Κακλέας που σημειώνει: « Οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς. Όχι σαν παρωδία της θηλυκότητας και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών, αλλά ως επίκληση του θηλυκού που έχει τη δύναμη να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού». Και συμπληρώνει: «το γυναικείο φύλο δεν είναι μόνο ο αντίθετος πόλος του αρσενικού, αλλά η ίδια η ενέργεια του έρωτα. Η «συνωμοσία» των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος είναι μια επανάσταση της ίδια της ζωής ενάντια στον παραλογισμό και στο θάνατο».


Η «Λυσιστράτη», διδάχτηκε στην Αθήνα το 411 π.Χ. Με «εύρημα» τη σεξουαλική απεργία, την σάτιρα, και την ευρηματική και αθυρόστομη γλώσσα, ο Αριστοφάνης καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την πανελλήνια ενότητα. Μέσα από τον πόλεμο των δυο φύλων, η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται ως κινητήριος δύναμη που οδηγεί στη συμφιλίωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top