Γεωργία Τσιάκου: «Τα βιβλία ανοίγουν νέο παράθυρο στη σκέψη»

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας μιλάει για τη χαρά της ανάγνωσης

To Nέο Βιβλίο Της Γεωργίας Τσιάκου

Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γεωργία Τσιάκου μιλάει στη Γεωργία Χάρδα* για το βιβλίο της με τίτλο «Αναζητώντας το Φωτεινό Μονοπάτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Πρόκειται για ένα παραμύθι που παρουσιάζει, μέσα από μια εντυπωσιακή εικονογράφηση, το σημαντικότερο μήνυμα: Αυτό που έχει πραγματική αξία στη ζωή. Το βιβλίο της είναι ένα ταξίδι στη σπουδαιότητα της πνευματικής εξέλιξης μέσα από ένα «φωτεινό» μονοπάτι που θα οδηγήσει τους ήρωές της στην αυτοβελτίωση.

Τα «Κοτσύφια» της Χάρπερ Λι έγιναν graphic novel

Το παραμύθι της Γεωργίας Τσιάκου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Θα περιληφθεί στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. 

-Aγαπητή κυρία Τσιάκου μιλήστε μας για το βιβλίο «Αναζητώντας το φωτεινό μονοπάτι». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;

Ως εκπαιδευτικός παρατηρούσα πολλές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, άσχημες συμπεριφορές γεμάτες ένταση και θυμό μεταξύ των παιδιών. Δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να λύσουν τις μεταξύ των διαφορές με ειρηνικό τρόπο. Ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί τους με ένα διαφορετικό τρόπο. Να τους μιλήσω για σημαντικά πράγματα, που πρέπει να αποκτήσουν και να κρατήσουν μέσα τους για πάντα, μέσα από μία παραμυθένια ιστορία, με πρωταγωνιστές τα καστοράκια! Αυτά τα ζωάκια με ενέπνευσαν, γιατί είχαν πολλές αρετές που ήθελα να έχουν οι ήρωές της ιστορίας μου. Η φύση είναι ένας μεγάλος δάσκαλος!

-Τι συμβολίζει ο τίτλος;

Συμβολίζει το ταξίδι της πνευματικής εξέλιξης. Την προσπάθεια αυτοβελτίωσης. Την ανάπτυξη της πνευματικότητας που έχει σχέση με τις αρετές και τις αρχές που δυστυχώς στην εποχή μας φθίνουν. Την πορεία προς το φως ..το καλό, το καθαρό, το απλό και το όμορφο. Εκεί όπου μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τη χαρά, την ευτυχία και το γέμισμα της ψυχής.

20 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

-Τι μήνυμα θέλατε να στείλετε στους μικρούς αναγνώστες;

Να γίνονται ολοένα καλύτεροι! Να βάζουν στόχους και να ξεπερνούν τα όριά τους κάθε φορά «αγγίζοντας το τέλειο» όπως λέει και ο αρχαίος φιλόσοφος ο Αριστοτέλης. Να δίνουν σημασία στην προσπάθεια και όχι τόσο στη νίκη! Να ανταγωνίζονται τον εαυτό τους κάθε φορά και όχι τον άλλον. Όχι τον συμμαθητή τους, τον οποίο πρέπει να βοηθούν και να τον συναγωνίζονται με ενσυναίσθηση.

-Τι είναι αυτό που ενώνει του τρεις πρωταγωνιστές του βιβλίου;

Ο Ύας η Νίνε και η Λέτη ζουν μέσα στην ομορφιά της φύσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο αγάπη και νοιάξιμο ο ένας για τον άλλον. Μεγαλώνουν σε μία δεμένη οικογένεια με παραδόσεις, όπου έθετε τις βάσεις και τις αξίες της.

-Ποιο είναι το πιο ξεχωριστό στοιχείο του χαρακτήρα του Ύα;

Ο Ύας είχε έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού. Ήθελε πάντα να κερδίζει. Ο εγωισμός του δεν τον άφηνε να παραδεχτεί την ήττα του. Αυτή η εμμονή του με την νίκη τού δημιουργούσε άγχος, ένταση, θυμό και δεν τον άφηνε να χαρεί και να απολαύσει μία ωραία στιγμή.

-Η ιστορία σας είναι εμπνευσμένη από τη λίμνη και την ομορφιά της Καστοριάς. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πράγματι η Καστοριά είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς. Με χλωρίδα γύρω από τη λίμνη να περιλαμβάνει σπάνια είδη δένδρων και φυτών αλλά και πλούσιας πανίδας. Μία πόλη με ιστορία, πολιτισμό και το σπήλαιο του Δράκου. Όλα αυτά τα

στοιχεία που ήθελα, για να συνθέσω το παραμύθι μου. Όλα αυτά που βάζουν φτερά στην παιδική φαντασία. Ένας τόπος όχι μόνο όμορφος αλλά πλούσιος σε γνώση, παραδόσεις και δημιουργία συναισθημάτων.

- Το «Αναζητώντας το φωτεινό μονοπάτι» είναι μια τρυφερή ιστορία για την ομορφιά της φύσης, την αξία της οικογένειας, της αγάπης και της φιλίας. Πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν όλες αυτές οι γνώσεις και τα συναισθήματα και να γίνουν βιώματα σε μικρή ηλικία;

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι. Μιμούνται ότι ακούνε και βλέπουν. Είναι ο καθρέφτης. Η προσωπικότητά τους διαμορφώνεται και μεταβάλλεται ανάλογα με τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε αυτές τις αξίες σε μικρή ηλικία να γίνουν συνήθεια για να αποκτήσουν δύναμη και να ριζώσουν μέσα τους για πάντα.

-Πόσο δύσκολο είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά τα κρυμμένα κομμάτια του εαυτού τους και να οδηγηθούν στη γνώση της αληθινής ύπαρξης;

Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, στον κόσμο της ταχύτητας και της υπερπληροφόρησης, όπου μικροί και μεγάλοι είναι μπερδεμένοι για το τί είναι καλό και κακό, τα παιδιά έχουν ανάγκη από μία μεγάλη αγκαλιά γεμάτη αγάπη, νοιάξιμο και σωστή καθοδήγηση. Σήμερα πατώντας ένα κουμπί μπορείς να επικοινωνήσεις με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου! Ποιο κουμπί όμως θα πατήσεις για να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου; Εδώ λοιπόν έρχεται να απαντήσει ο αθλητισμός, η μουσική, ο χορός το θέατρο και ένα καλό βιβλίο!!

20 βιβλία που ξεχωρίσαμε από τις νέες εκδόσεις

- Το παραμύθι σας έφτασε και στην Κύπρο. Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν το ταξίδι για το «Φωτεινό μονοπάτι». Μιλήστε μας γι' αυτό.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που το βιβλίο μου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Θα περιληφθεί στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Τα σχολεία μελετούν τον κατάλογο και ανάλογα με τις ανάγκες τους σε εκπαιδευτικό υλικό και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών και μαθητών τους προμηθεύονται το βιβλίο.

- Το βιβλίο σας περιέχει παιδικά τραγούδια μουσικοκινητικής που μπορεί κανείς να ακούσει στο κανάλι σας. Όταν η μουσική συνδυάζεται με το παραμύθι και μια εντυπωσιακή εικογράφηση είναι ένας καλός τρόπος να εμπεδώσουν τα παιδιά καλύτερα την ιστορία;

Η εικονογράφηση είναι η χαρά της ανάγνωσης! Αποτελεί τη γέφυρα με τον γραπτό λόγο, τον ζωντανεύει και το παιδί μπορεί να κατανοήσει καλυτέρα την ιστορία. Το βιβλίο γίνεται πιο ελκυστικό πιο ευχάριστο πιο ζωντανό! Η εικόνα μιλάει στη ψυχή του παιδιού και αυτό που βλέπει μπορεί να το συνδέσει με το κείμενο και να το κατανοήσει καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό η εικονογράφηση να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία του βιβλίου και να έχει το ίδιο ύφος. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ταλαντούχα εικονογράφο του βιβλίου, Βιβή Μαρκάτου για την υπέροχη εικαστική εικονογράφηση, που είναι σε απόλυτη σύνδεση ,ισορροπία και αρμονία με την ιστορία. Επίσης η μουσική, με την οποία η καταξιωμένη μουσικός Ευγενία Βοτανοπούλου έντυσε τα ποιήματα του βιβλίου και τα έκανε τραγούδι, δημιουργεί συναισθήματα στο παιδί, τα οποία εκφράζει χορεύοντας και τραγουδώντας. Βιώνει δύσκολες έννοιες και τις κατανοεί καλύτερα και ευχάριστα.

-Εργάζεστε σε σχολείο , βλέπετε καθημερινά τις ανάγκες και ζείτε τις ανησυχίες των παιδιών. Πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση βιβλίων;

Θα δανειστώ τα λόγια ενός μεγάλου συγγραφέα. Ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: «Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει». Τα βιβλία ανοίγουν νέο παράθυρο στη σκέψη! Βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν τον δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο.

-Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που ετοιμάζετε;

Αυτή τη στιγμή ταξιδεύω στις σελίδες τού βιβλίου μου «Αναζητώντας το φωτεινό μονοπάτι»  και ετοιμάζω διάφορες δράσεις για τα παιδιά και τη θεατρική διασκευή της ιστορίας του βιβλίου. Είναι πολύ σημαντική η θεατρική διασκευή, γιατί τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν όλα τα μηνύματα της ιστορίας με ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Η Γεωργία Τσιάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο θέατρο, στη σχολή της Μαίρης Τράγκα-Βογιατζή, και στον χορό, στη σχολή της Ραλλούς Μάνου. Είναι διαπιστευμένη επιμορφώτρια στη Μουσικοκινητική Αγωγή από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Διορίστηκε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στα Αρσάκεια Σχολεία, όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μουσικοκινητική Έκφραση» για παιδιά, από τις εκδόσεις ΝΑΚΑΣ.

*Η Γεωργία Χάρδα είναι βιβλιόφιλη δημοσιογράφος

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top