Τα «Κοτσύφια» της Χάρπερ Λι έγιναν graphic novel

Προσαρμογή και εικονογράφηση του Φρεντ Φόρνταμ

Bιβλίο: Τα «Κοτσύφια» Έγιναν graphic novel

Tο εμβληματικό μυθιστόρημα «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Oξύ σε graphic novel σε μετάφραση της Βικτωρίας Τράπαλη. Η προσαρμογή και η εικονογράφηση  είναι από τον Λονδρέζο Φρεντ Φόρνταμ.

«Η κόλαση του Δάντη» σε μια μοναδική Graphic novel έκδοση

Η Σκάουτ, ο Τζεμ, ο Μπου Ράντλεϊ, ο Άτικους Φιντς και η κωμόπολη του Μέικομπ της Αλαμπάμα παίρνουν σάρκα και οστά από από μια εντυπωσιακή εικονογράφηση.

Το κλασικό έργο της Χάρπερ Λι βραβεύτηκε με Πούλιτζερ , έγινε οσκαρική ταινία το 1962 και απέφερε στη συγγραφέα τρεις τιμητικές διακρίσεις από τρεις Αμερικανούς Προέδρους (Τζόνσον-Μπους-Ομπάμα) για την προσφορά της στη λογοτεχνία! Μια συγκινητική ιστορία για την αθωότητα και την αδικία, την υποκρισία και τον ηρωισμό, το φυλετικό ζήτημα και τη σκληρή πραγματικότητα στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 1930.

20 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Το διαχρονικό αριστούργημα της σπουδαίας Χάρπερ Λι  φωτίζει με χιούμορ, Με ειλικρίνεια , χιούμορ και μια γλυκιά νοσταλγική τρυφερότητα παρουσιάζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, σε μια συλλεκτική έκδοση για αναγνώστες κάθε εποχής και ηλικίας.

Το αντιρατσιστικό μυθιστόρημα της Λι, που εκδόθηκε το 1960 και ως τώρα έχει πουλήσει περισσότερα από 40 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Λι εμπνεύστηκε την υπόθεση και τους χαρακτήρες του μυθιστορήματός της βασισμένη στις μνήμες της παιδικής ηλικίας της, αλλά και από ένα συμβάν στη γενέτειρά της, το 1936. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του ρατσισμού στον Αμερικανικό Νότο κατά τη δεκαετία του ’30, δοσμένο μέσα από το βλέμμα δύο μικρών παιδιών. 

Με τη γλαφυρή πένα της Χάρπερ Λι μεταφερόμαστε σε μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα του 1929. Κεντρική ηρωίδα είναι η Σκάουτ , περνάει τις μέρες της με σκανδαλιές παρέα με τον αδελφό της. Τα δυο παιδιά εξερευνούν το διπλανό σπίτι όπου ζει απομονωμένος ο μυστηριώδης Μπου  Ράντλεϊ. Ο χήρος πατέρας τους, ο δικηγόρος Ατικους Φιντς  αναλαμβάνει την υπεράσπιση στο δικαστήριο ενός φτωχού μαύρου που κατηγορείται για το βιασμό μιας λευκής,η οποία όπως αποδεικνύεται είχε αναγκαστεί να πει ψέματα από τον αλκοολικό πατέρας της. Ο Ατικους είναι αποφασισμένος να υπερβεί την εχθρικότητα της κοινότητας και ν' αποδείξει  ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ο  Ατικους Φιντς έγινε σύμβολο του αγώνα της ισότητας ,το ίδιο και η συγγραφέας.

Με το έργο αυτό η σοφή συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ κι έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα δείγματα όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η Χάρπερ Λι  ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, πασίγνωστη για το έργο της «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» το οποίο εκδόθηκε το 1960 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Το βιβλίο τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ (1961) και αποτελεί κλασικό δείγμα της σύγχρονης Αμερικανικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας βραβεύτηκε το 2007 με το «Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας» για τη συνολική προσφορά της.[19]. Επίσης έλαβε πλείστες άλλες τιμητικές διακρίσεις, ενώ είναι γνωστό πως βοήθησε το φίλο της δημοσιογράφο Τρούμαν Καπότε στη συγγραφή του έργου του «In Cool Blood» («Εν Ψυχρώ»).

*Η Γεωργία Χάρδα είναι βιβλιόφιλη δημοσιογράφος

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top