Η μεγάλη γιορτή του Animation στη Σύρο

Για 11η χρονιά από 26 - 30 Σεπτεμβρίου

Ταινία Bradewinner

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, η μεγάλη γιορτή του animation, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά, από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο & στην Ποσειδωνία Σύρου, όπως πάντα σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 5 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, Ελληνικό, LGBTQI+), ειδικές προβολές και αφιερώματα, θα προβληθούν στο Animasyros 11, αναδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά το συναρπαστικό κόσμο της παγκόσμιας animation σκηνής.

Κεντρική Θεματική του Φεστιβάλ τα Παιδιά

Το πρόγραμμα ανοίγεται στις μικρότερες ηλικίες, εγκαινιάζοντας νέες ενότητες για το μαθητικό κοινό. Έτσι, δίπλα στα καθιερωμένα εργαστήρια, φέτος θα υπάρχουν προβολές διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους, που θα συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα για το βραβείο Κοινού, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία. Παράλληλα, το πρόγραμμα K.ID.S. και το διαγωνιστικό τμήμα «Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες» εμπλουτίζονται, ενώ θα παρουσιαστούν και πολύ μικρού μήκους δημιουργίες από μαθητές σχολείων της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο «School Life: Ταινίες animation με θέμα το σχολικό περιβάλλον & την εκπαίδευση».
Πρεμιέρα

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με το μουσικό παραμύθι της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», σε animation της Ειρήνης Βιανέλλη, εγκαινιάζοντας την πέμπτη συνεχή χρονιά συνεργασίας του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο της εν λόγω όπερας σε ένα special preview της παραγωγής αποκλειστικά στο Φεστιβάλ, λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του στην ΕΛΣ (Οκτώβριος 2018).

Οι ταινίες

Πέρα από τις παιδικές ταινίες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιέχει μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation της χρονιάς, σε πρώτη προβολή. Η αρχή γίνεται με το πολυαναμενόμενο, υποψήφιο για Όσκαρ, “The Breadwinner” της Nora Twomey, σε παραγωγή της Angelina Jolie, το οποίο και επιλέχθηκε ως ταινία έναρξης του Animasyros 11 powered by Onassis Culture, στις 27.09 στο Παλλάς.

Η ναυαρχίδα του φετινού προγράμματος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, φέτος έλαβε 2.547 συμμετοχές, και επιλέχθηκαν 26 ταινίες κάθε μία ένα ξεχωριστό διαμάντι, που συνθέτει την καλύτερη Animasyros έκδοση που έγινε ποτέ. Ξεχωρίζουν η φετινή έκπληξη του Annecy, το “Bloeistraat 11” της Nienke Deutz από το Βέλγιο, το “Egg” της Martina Scarpelli, ένα συγκλονιστικό ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ, για την  προσωπική εμπειρία της σκηνοθέτιδας με τη νευρική ανορεξία, τα “(Fool Time) Job” και “Raymonde ou l’évasion verticale”, αμφότερα παραγωγές του κορυφαίου γαλλικού στούντιο Papy3D, το υποψήφιο για Όσκαρ, “Negative Space” των Max Porter των Ru Kuwahata και το “Compartments” των Daniella Koffler και Uli Seis που πέρυσι παρουσιάστηκε από την ίδια τη δημιουργό στο πλαίσιο των Ταινιών υπό ανάπτυξη (Works in progress) της Αγοράς.

Το μέλλον του animation είναι στα καλύτερα χέρια, όπως αποδεικνύεται από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 11. Στις 25 ταινίες που επιλέχθηκαν, αξίζει να αναφερθεί το “Icebergs” (Βραβείο Επιτροπής στο Σεράγιεβο) της Ειρήνης Βιαννέλη και σενάριο βασισμένο σε βιβλίο του Ε. Φιλίππου, καθώς και ταινίες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σχολές animation, όπως το “Enough” της Anna Mantazris, το “Sweet Sweat” της Jung Hyun Kim, ένα animation με κιμωλίες που κάνει εδώ τη διεθνή πρεμιέρα του και το “Star Soup” των Daniela Peralta & Taiki Kawano από την Costa Rica.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιέχει και μία σειρά LGBTQI+ ταινιών, μια ενότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Pride.

Στο πλαίσιο των ειδικών Αφιερωμάτων του Φεστιβάλ, φέτος τιμώμενες χώρες είναι το Ισραήλ, η Αλβανία, το Ιράν και η Ταϊβάν, παρουσιάζοντας πληθώρα αριστουργημάτων από κάθε χώρα. Παράλληλα, θα προβληθεί και το αφιέρωμα Onasseas – The Salty Stories σε συνεργασία με το Onassis Culture.

Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται όμως μόνο σε κλειστούς χώρους. Ο κατάλογος περιέχει ακόμη 75 ταινίες που θα προβληθούν σε εξωτερικούς χώρους πέραν της Ερμούπολης, οι πιο πειραματικές, ενήλικες κι εναλλακτικές προτάσεις της φετινής επιλογής.

Ακόμα, μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως η έκθεση IllustraSyros (24 – 30.09, Έπαυλη Τσιροπινά) και τα καθιερωμένα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, συμπληρώνουν τη μεγαλύτερη γιορτή του Animation.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top