Η Interpol στο κυνήγι των χαμένων αρχαιοτήτων

Η Ελλάδα διεκδικεί τους θησαυρούς που έκλεψαν οι Γερμανοί στην κατοχή

​Τους αρχαίους ελλη��ικούς θησαυρούς που έκλεψαν οι Γερμανοί στην κατοχή, διεκδικεί η Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει η "εφημερίδα Αγορά", το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την επικαιροποιημένη λίστα με τα αρχαία που έχουν ταυτοποιηθεί και αποδεικνύει το μέγεθος της κλοπής.

Ο Λέων των Κυθήρων, αρχαία αγάλματα και αντικείμενα από την Ολυμπία και την Κνωσσό είναι μερικοί από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν οι Γερμανοί. Ορισμένα βρέθηκαν στο προσωπικό μουσείο του Χίτλερ, άλλα στη βίλα του Γκέμπελς και άλλα σε οίκους δημοπρασιών σε όλο των κόσμο. Σήμερα η Ελλάδα βάσει της επίσημης λίστας του Υπουργείου Πολιτισμού διεκδικεί 1.208 αντικείμενα από τη Γερμανία.

Στο κυνήγι των χαμένων θησαυρών έχει μπει και η Interpol. Τα αρχαία που έχουν μπει στη λίστα έχουν ταυτοποιηθεί αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα ακόμα έχουν κλαπεί από τους Γερμανούς. Στην Ολυμπία για παράδειγμα έχει κλαπεί μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων ενώ κανείς δεν ξέρει τι ανακάλυψαν οι Γερμανοί στις παράνομες ανασκαφές που έκαναν. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκαναν πλιάτσικο σε 37 πόλεις.

Από τα χιλιάδες αρχαία που έχουν κλαπεί στην Ελλάδα μόνο 26 γύρισαν στη χώρα. Ανάμεσα τους το άγαλμα της οκλάζουσας Αφροδίτης που είχε μεταφερθεί στη Νάπολη, ο Λέων των Κυθήρων που εντοπίστηκε το 1952 και είχε μεταφερθεί στη Γερμανία από το διοικητή του νησιού, ένας χάλκινος εγχάρατος Θώρακας του 7ου Π.Χ. από την Ολυμπία που είχε βγει σε πλειστηριασμό το 1970 στην Ελβετία, δύο ανάγλυφες πλάκες από την Κνωσσό (τέλη του 7ου-αρχές του 6ου αιώνα ) που εντοπίστηκαν από Γερμανό καθηγητή, 73 αρχαία αντικείμενα, τα οποία απεστάλησαν από γιο πολεμικού ανταποκριτή την περίοδο του πολέμου στο μουσείο της Κω.

Οι Γερμανοί όχι μόνο έκλεβαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας αλλά και τους κατέστρεφαν με ξιφολόγχες και πυροβολισμούς, όπως τα αγάλματα στην Ακρόπολη και τον Κεραμεικό.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top