Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

Νικημένος από τον καρκίνο

Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, άφησε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι, νικημένος από τον καρκίνο.

Είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Ρόμι Σνάιντερ, ενώ μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν η ταινία «Σημασία έχει να αγαπάς».

Ήταν πατέρας τριών παιδιών. Τον ένα του γιο τον απέκτησε με την κατά 26 χρόνια μικρότερη σύντροφό του, την ηθοποιό Σοφί Μαρσό με την οποία έζησαν μαζί 17 χρόνια. Χώρισαν το 2001.

Λίγο πριν τον θάνατο του σκηνοθέτη, ο άλλος του γιος, Xawery τον οποίο απέκτησε με Πολωνή ηθοποιό, είχε γράψει στην σελίδα του στο Facebook: «Φίλοι μου έχω την ανάγκη να σας γράψω. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είναι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, βρίσκεται στην εντατική» ενώ σημείωνε ότι «δεν τρέφει ελπίδες» για την εξέλιξη της ασθένειας του πατέρα του.

«Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία (“Cosmos”, 2015) ξεκινά “τη ζωή της”. Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε.

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είχε φύγει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη.

«Μεγάλη απώλεια»

«Η 7η τέχνη έχασε έναν από τους μεγάλους» γράφει το purepeople.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον πολωνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο», δήλωσε ο Γιάνουζ Βρομπλέφκσι, κριτικός κινηματογράφου. «Πολλές από τις ταινίες του θα μείνουν στην Ιστορία, κυρίως το «La troisieme parti de nuit» (Το τρίτο μέρος της νύχτας - 1971) και το «Le Diable» (Ο διάβολος - 1972)», πρόσθεσε.

«Ο Ζουλάφκσι ήταν ένας πολύ ριζοσπαστικός ��αι καινοτόμος σκηνοθέτης για την εποχή του. Είχε επινοήσει τη δική του πολύ προσωπική και πρωτότυπη γλώσσα. Ήταν προκλητικός, καταρρίπτοντας πολλούς πολωνικούς μύθους. Και εισήγαγε τον ερωτισμό στις ταινίες του (...) Οι ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές στον κινηματογράφο, αλλά, εκείνη την εποχή, ήταν πρωτοποριακά έργα», σύμφωνα με τον Βρομπλέφσκι.

Ο Ζουλάφσκι ήταν «ένας πολύ πρωτότυπος καλλιτέχνης, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, αλλά πάντα πιστός στον εαυτό του», δήλωσε σήμερα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat ο πρόεδρος της Εταιρίας Πολωνών Σκηνοθετών Γιάτσεκ Μπρόμσκι.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top