Αμφίπολη: Μέτρα για την προστασία του Μνημείου

Οχυρώνουν το μνημείο

Αμφίπολη: Μέτρα για την προστασία του Μνημείου

Ένας χρόνος πέρασε από την δημοσιοποίηση τον ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο επίσημης ανακοίνωσής του, ενημερώνει πως αντιμετωπίζει με ευθύνη την προστασία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, κάνοντας ενέργειες που οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποχωμάτωση του λόφου - τύμβου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχει αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχει διαταράξει τα πρανή.

Το έργο που απαιτείται για την προστασία, την ανάδειξη και την αποκατάσταση αυτού του μνημείου είναι μεγάλη και εκτός από μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί και μεγάλο προϋπολογισμό.

Το Υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα τη λήψη μέτρων προστασίας του μνημείου με κύριο αντικείμενο τη συγκράτηση των μαλακών γαιών και την αποστράγγιση του λόφου – τύμβου.

Με συντονισμένες ενέργειες υπό τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχν��κών Έργων και αλλεπάλληλες αυτοψίες καταγράφηκαν τα προβλήματα, συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την εξασφάλιση του μνημείου, ανατέθηκε και είναι προς ανάθεση η εκπόνηση των σχετικών μελετών και προχώρησε η διαδικασία τοποθέτησης δικτύου ενόργανης παρακολούθησης των μικρομετακινήσεων.

Παράλληλα ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η εκπόνηση μελετών συντήρησης και προστασίας των δομικών λίθων των γραπτών επιφανειών και των δαπέδων, στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε ενόργανη αναγνώριση των χρωστικών με τη χρήση φορητού XRF και πολυφασματικής κάμερας, έγινε η απαραίτητη λήψη δειγμάτων του αρχαίου υλικού και παρήχθησαν δοκίμια θυσιαζόμενων κονιαμάτων στερέωσης των δομικών λίθων.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top