Εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος «Μελίνα Μερκούρη» στο Βέλγιο

Η πόλη Μονς αποφάσισε να την τιμήσει με αυτό τον τρόπο

Εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος «Μελίνα Μερκούρη» στο Βέλγιο

Πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Μονς στο Βέλγιο, εγκαινίασε την Λεωφόρο «Μελίνα Μερκούρη».

Τα εγκαίνια έγιναν στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης από την Μελίνα Μερκούρη και τον Τζακ Λανγκ (τ. υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας).

Η πόλη είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2015 και καθώς η Μελίνα ήταν αυτή, η οποία εμπνεύστηκε και εγκαινίασε τον θεσμό το 1983, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να την τιμήσει με αυτόν τον τρόπο.

'Εγινε παγκοσμίως γνωστή, όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και για τον αγώνα που έδωσε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 - Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994) καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Μεγάλη ηθοποιός, βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Της χάρισε αρκετά βραβεία, με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday), το οποίο έχασε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, το 1960.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε με ένα θεατρικό έργο που είχε γραφτεί από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ειδικά για τη Μελίνα Μερκούρη, το «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», που στην ταινία είχε τον τίτλο «Στέλλα» (1955). Η ταινία αυτή ήταν η μόνη που έκανε η Μελίνα Μερκούρη με ελληνική παραγωγή (Καραγιάννης Καρατζόπουλος).

«Έφυγε» από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top