Πέθανε ο συλλέκτης έργων Τέχνης Ίων Βορρές

Ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία

Απεβίωσε σήμερα Παρασκευή, πλήρης ημερών, ο συλλέκτης Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: σε εκείνο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και στο λαογραφικό Μουσείο. Και τα δυο μουσεία καλύπτουν 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή.

Ήταν απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του
Queens στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες του Καναδά.

Το 1967 ο Βορρές διορίστηκε με βαθμό πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρ��υ στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ και ήταν ο μόνος καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου στην έκθεση.

Από το 1991 ως το 1998 διετέλεσε δήμαρχος Παιανίας.
Έχει τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και έχει παρασημοφορηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης όταν πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέσα από το σημαντικό μουσείο που ίδρυσε, ο Ιων Βορρές πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη της συνέχειας μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα δυο τμήματά του Μουσείου Βορρέ, το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης διασώζουν αυθεντικές εκδοχέ�� του ελληνικού πολιτισμού, του ίδιου πολιτισμού που ο Βορρές φρόντισε να προβάλει με πολλές εκθέσεις έργων της συλλογής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top