Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αλ. Παπαδιαμάντη διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 164 χρόνων από την ημέρα της γέννησής του

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 164 χρόνων από την ημέρα της γέννησής του.


«Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4η Μαρτίου 1851. Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά μόνον τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α΄ καί Β΄ τάξιν...

...Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά καί εφημερίδας» γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του.

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Εγεννήθην εν Σκιάθω τη 4 Μαρτίου 1851» τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Στην εκδήλωση ομιλητές ορίστηκαν οι: Στέλιος Παπαθανασίου, φιλόλογος, διδάκτωρ Φιλολογίας και Θεολογίας: με θέμα: «Η γέννηση του Παπαδιαμάντη- Η επιβίωσή του», και Γιώργος Σανιδάς, συγγραφέας με θέμα: «Η Πολιτική και ο Παπαδιαμάντης».

«Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου», γράφει «σχετικά» ο Παπαδιαμάντης στους «Εμπόρους των εθνών» (Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «Μη Χάνεσαι» -Νοέμβριος 1882 -Φεβρουάριος 1883).

Στην εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης θα ακουστούν ποιήματα του Παπαδιαμάντη, συνοδευμένα αρμονικά από τις μελωδίες της φυσαρμόνικας του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου και μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση του Χρήστου Αλαβέρα.

Κείμενα θα απαγγείλουν οι: Μαριάννα Καλαϊτζή και Βάσω Φιλιπποπούλου εν�� την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος και μουσικός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top