Κι όμως: Ο Όθωνας διεκδικούσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ιστορικά ντοκουμέντα στην έκθεση για τα 100 χρόνια των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε αρχίσει από την εποχή του Όθωνα.

Αδιάσειστο στοιχείο αυτών των προσπαθειών αποτελεί ένας φάκελος με τον τίτλο -στα γερμανικά- «Akropolis von Athen» (Η Ακρόπολη των Αθηνών) και την ένδειξη «Koenigreich Griechenland» (Βασίλειο της Ελλάδος).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο φάκελος των 223 εγγράφων, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1834 ως το 1842, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου (μόλις το 1830) ελληνικού κράτους για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που είχε λεηλατήσει επί Τουρκοκρατίάς ο λόρδος Έλγιν.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Χριστίνα Σάρρα τονίζει: «Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτημένου φακέλου».

υυυττττ.jpg
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε ένα εντυπωσιακής αισθητικής αρχιτεκτόνημα στο Ψυχικό, διατήρησαν σε καλή κατάσταση το ντοκουμέντο, η ύπαρξή του οποίου δεν ήταν ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα.

Έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορία» που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από σήμερα ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα τουλάχιστον 21 τεκμήρια τα οποία συνιστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για την αναστήλωση και την ανάδειξη του μνημείου, την αποκατάστασή του από τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί, τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξη του μνημείου, αλλά και των προσπαθειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των ανάγλυφων του ναού της Απτέρου Νίκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον φάκελο με τα συγκεκριμένα έγγραφα συμπληρώνει το σχέδιο αναφοράς του γραμματέα της Επί των Εκκλησιαστικών Γραμματείας Ιάκωβου Ρίζου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα στο Λονδίνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top