Συλημένος τελικά ο τάφος της Αμφίπολης!

Π. Φάκλαρης: «Παρέλαση τυμβωρύχων. Δεν είναι θαμμένος βασιλιάς στην Αμφίπολη»

Συλημένος τελικά ο τάφος της Αμφίπολης!

​Μετά από τις ανακοινώσεις της Τρίτης για τον τάφο της Αμφίπολης, δεν χωρά αμφιβολία ότι το εμβληματικό αυτό ταφικό μνημείο έχει συληθεί. Μάλιστα την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Π. Φάκλαρης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star έκανε λόγο για «παρέλαση τυμβωρύχων» στο μνημείο.

«Από την αρχή ήταν σαφές ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί. Από την άνοιξη εγώ στα μαθήματά μου έλεγα στους φοιτητές μου ότι αν βρεθεί ο τάφος θα είναι συλημένος. Εκτιμώ ότι έχει συληθεί τουλάχιστον δύο φορές και μιλάμε οπωσδήποτε για παρέλαση τυμβωρύχων», είπε ο κ. Φάκλαρης.

Όπως είπε, το γεγονός ότι ο τάφος έχει συληθεί αποδεικνύεται από την διαταραχή που υπάρχει στα δάπεδα και των δύο δωματίων, τονίζοντας ότι οι φθορές στο ψηφιδωτό πρέπει να έγιναν από τους συλητές που μπήκαν τη δεύτερη φορά.

«Οι δεύτεροι συλητές άρχισαν να σκάβουν τα δάπεδα για να βρουν τον θησαυρό, τον οποίο δεν βρήκαν οι προηγούμενοι», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι τα πολύτιμα κτερίσματα που είχαν βάλει μέσα στον τάφο για να τιμήσουν τον νεκρό δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ αφού τα έχουν πάρει οι τυμβωρύχοι. Επεσήμανε πάντως ότι αυτό δε σημαίνει πως το μνημείο χάνει το ενδιαφέρον του και τη μοναδικότητά του, μιας και σε κανέναν άλλο τάφο δεν έχουν βρεθεί αγάλματα όπως οι καρυάτιδες, το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης και ο τεράστιος ταφικός περίβολος του τύμβου.

Ο κ. Φάκλαρης υποστήριξε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλος χώρος στον τάφο της Αμφίπολης, επισημαίνοντας ότι οι διαφραγματικοί τοίχοι χτίστηκαν για να προστατευθεί ο τάφος από τους τυμβωρύχους.

Αν πάντως υπάρχει τρίτος θάλαμος, ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να βρεθεί τίποτα αφού τα πολύτιμα αντικείμενα θα τα έχουν πάρει σίγουρα οι συλητές.

Όσον αφορά στην ταυτότητα του ενοίκου της Αμφίπολης ο κ. Φάκλαρης τόνισ��:

«Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο όνομα του ενοίκου, αφού δεν έχουμε επιγραφή. Όλα θα είναι εικασίες και μάλιστα πολλές θα ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Από τη στιγμή που δεν έχουμε την επιγραφή με το όνομα του νεκρού δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος είναι. Μπορούμε μόνο να μάθουμε την ιδιότητα του νεκρού και το φύλο του από τυχόν ευρήματα που βρέθηκαν στον τάφο».

Τέλος ο κ. Φάκλαρης δήλωσε με βεβαιότητα ότι στην Αμφίπολη δεν έχει ταφεί βασιλιάς.

«Την βασιλική ιδιότητα του ενοίκου πρέπει να την αποκλείσουμε από τώρα γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί σε βασιλιά ή σε βασιλική οικογένεια. Μπορεί να λέγονται πολλά και από συναδέλφους και έγκριτους επιστήμονες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο», είπε.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο στο μνημείο να έχουν ταφεί πολλοί πεσόντες μιας μάχης.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top