«Το δέντρο» στο Εθνικό Θέατρο με το Στράτο Τζώρτζογλου

Ένα μονόπρακτο της Μαρίας Λαϊνα για τα βασικά αρχέτυπα του κέντρου του κόσμου

"Το δέντρο" της Μαρίας Λαϊνά, σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη και με τους Βασίλη Βασιλάκη, Στράτο Τζώρτζογλου Σπύρο Βάρελη, Μαρία Ριζιώτη θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 18.00.

"Το δέντρο.

Το κέντρο του κόσμου

Η axis mundi. Και γύρω του δύο περιθωριακοί –ή μήπως όχι;- τύποι, αλληλοσυμπληρούμενοι, να δένουν τη ζωή τους και την ύπαρξή τους γύρω από αυτό. Κάθε ένας από αυτούς το βλέπει σε διαφορετική θέση, το δέντρο όμως είναι εκεί.

Μένει πάντα εκεί, ακόμα και όταν η γυναίκα το φωτογραφίσει, ο ξυλοκόπος το κόψει, όταν ο εθισμένος το ψάξει για να ξεκουραστεί, όταν ο τυχαίος ταξιδιώτης το αγνοήσει για χάρη του βουνού.Είναι αληθινό ή απομίμηση; Υπάρχει ή είναι αποκύημα της φαντασίας τους;
todentro_2.jpg
Α. Πάντως, αν κάποιος θελήσει να μας κουνήσει από δω, εμείς θα μείνουμε ακούνητοι. Ακίνητοι. Στύλος. Σύμφωνοι;
Β. Μην το συζητάς.
A. Όχι, γιατί μερικές φορές άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε.
Β. Δεν μιλάμε για μας.
Α. Σωστό. Δεν μιλάμε για μας! Εμείς λοιπόν θα μείνουμε στύλος. Το πολύ πολύ να κλείσουμε το μάτι.

Ένα μονόπρακτο της Μαρίας Λαϊνα, που πραγματεύεται τα βασικά αρχέτυπα του κέντρου του κόσμου, του πάνω και του κάτω –όπως στις αρχαίες μυθολογίες ο κόσμος χωριζόταν σε τρία επίπεδα, που ενώνονταν από τον αρχαίο στύλο ή το δέντρο της ζωής.
Η Γυναίκα, ο Ξυλοκόπος, ο Εθισμένος, ο Ταξιδιώτης δεν είναι παρά αρχετυπικές μορφές που θα ταξιδέψουν στον ενδιάμεσο χώρο, και θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους ήρωες του έργου από το σκοπό τους: από την σύνδεση της ύπαρξής τους με το δέντρο.

todentro_5.jpg
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Στράτος Τζώρτζογλου, Σπύρος Βάρελης, Μαρία Ριζιώτη
Θεατρολόγος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μαντά
Ζωντανή Μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος
Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτογραφία: Ζωή Μαντά
Επικοινωνία: Μαρία Σούμπερτ/ Cloud 7
Εθνικό Θέατρο
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα

Τιμή εισιτηρίου: 5 €

Πληροφορίες και εισιτήρια στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου,
Τηλ. 210 5288170-1, 210 5288173
Αναγνώσεις

Οι «Αναγνώσεις», ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς των τελευταίων χρόνων, συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην ελληνική δραματουργία και να στηρίζουν τις προσπάθειες των νέων δημιουργών. Με τη συμβολή των αξιόλογων συνεργατών και μια άρτια οργανωμένη παρουσίαση από σημαντικούς καλλιτέχνες, ο θεσμός έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των θεατρόφιλων ως ένας πυρήνας από τον οποίο πηγάζουν οι νέες φωνές του ελληνικού θεάτρου. Την επιμέλεια έχει η θεατρολόγος Σίσσυ Παπαθανασίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top