Έκθεση γλυπτών του Σπύρου Ντασιώτη στην Πάρνηθα!

Ξύλινα έργα από κορμούς καμένων δέντρων!

​Η έκθεση γλυπτών του Σπύρου Ντασιώτη στην Πάρνηθα θα κάνει τα εγκαίνια το Σάββατο 20 Οκτώβρη. Πρόκειται για ένα πάρκο με γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων.

Στην Πάρνηθα στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα λειτούργησε ένα Σανατόριο για ασθενείς που έπασχαν από τη μάστιγα της εποχής, τη φυματίωση.

Το κτίριο που είναι πλέον εγκαταλελειμμένο και γνωστό, ως πρώην Ξενία, ανήκε τότε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με απόφαση ίδρυσης το 1912. Ως Σανατόριο λειτούργησε πάνω από 30 χρόνια. Εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, νοσηλεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μακριά από τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους, για μέρες, μήνες ή χρόνια……..

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο χώρο αυτό, από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Απρίλη του 1938, νοσηλεύτηκε και ο Γιάννης Ρίτσος, όπου έγραψε μεταξύ άλλων, την ‘’Εαρινή συμφωνία’’ …. Ο χώρος επιβλητικός, με μια ιδιαίτερη αίσθηση να σε κυριεύει καθώς πλησιάζεις και οι μύθοι πολλοί….

Κοντά στο χώρο αυτό , σε ένα φυσικό ξέφωτο, όπου περνούσαν τις ώρες τους οι ασθενείς, ο Γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης, υπάλληλος του Δασαρχείου Πάρνηθας τα τελευταία χρόνια, ξέροντας την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, τους ήχους της, τις μυρωδιές της, εμπνεύστηκε και δημιουργεί ένα πάρκο με γλυπτά από κορμούς καμένων δέντρων (από επιλεγμένους καμένους κορμούς, της πυρκαγιάς του 2007, γύρω από το Σανατόριο).

Γλυπτά αφιερωμένα σε αυτούς που πέρασαν ένα κομμάτι της ζωής τους εκεί και τους στιγμάτισε....«Το πάρκο των Ψυχών». Τα γλυπτά θα είναι 20 και θα είναι στην κορυφή των κορμών, με ύψος από 2,5 έως 4,5 μέτρα. Το έργο γίνεται αφιλοκερδώς, μόνο με τον προσωπικό μόχθο, μεράκι και αγάπη του καλλιτέχνη.

Στο χώρο που θα στηθούν τα γλυπτά, έχει δοθεί ειδική άδεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας, το οποίο μαζί με το φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και το Σύνδεσμο Πάρνηθας, συνδράμουν στην πραγμάτωση της ιδέας του καλλιτέχνη.

*Οι φωτογραφίες είναι από όταν τα γλυπτά ήταν στο στάδιο της κατασκευής.

Η τελετή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του πρώην Ξενία Πάρνηθας

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ώρα 11.30 π.μ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top