Κυβέλη Αδριανού: Ο παράνομος έρωτας και ο γάμος με τον Γιώργο Παπανδρέου

Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου

Ο θυελώδης έρωτας Κυβέλης - Γ. Παπανδρέου / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα στις 26 Μαίου 1978 «έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου Κυβέλη Ανδριανού, η οποία με το ανυπέρβλητο ταλέντο της κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Λίλη Παπαγιάννη νύφη στο πλευρό του έρωτά της, Ανδρέα Φιλιππίδη

Ποια ήταν η Κυβέλη

  • Λέγεται ότι γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1887, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ενώ έγινε γνωστή κυρίως με το μικρό της όνομα.
  • Λόγω του ότι καρπός ενός παράνομου έρωτα, τη μεγάλωσαν θετοί γονείς, οι οποίοι παρότι ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές, φρόντισαν να την αναθρέψουν με τον καλύτερο τρόπο.
  • Η Κυβέλη παρακολούθησε μαθήματα στο παρθεναγωγείο Χιλ, όπου διακρίθηκε για την εξυπνάδα της, ενώ το 1901 βραβεύτηκε για την επίδοσή της στην απαγγελία.

  • Την πρωτοανακάλυψε ο Χρηστομάνος και πρώτη της εμφάνιση ήταν η Ιουλιέττα. Από εκείνη τη στιγμή η Κυβέλη έγινε η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια και μέσα σε ελάχιστο διάστημα κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των Eλληνίδων ηθοποιών.

  • Η σπουδαία ηθοποιός ξεχώρισε, ως κορυφαία, στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη και αργότερα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Παράλληλα, διακρίθηκε σε ρόλους δραματικούς και κωμικούς, όπως στο ρόλο της Ανιούτσκα στο «Κράτος του Ζόφου» του Τολστόι ή στον ρόλο της θεατρίνας στη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι.

  • Το 1906 δημιούργησε έναν θίασο με τον Κ. Σαγιώρ, ο οποίος διαλύθηκε σε λίγους μήνες αργότερα αφού η ίδια επέλεξε να φύγει για το Παρίσι. Όταν επέστρεψε, όμως, έφτιαξε αποκλειστικά τον δικό της θίασο.

  • Έως το 1932 η Κυβέλη ως θιασάρχης και πρωταγωνίστρια ανέβασε πολλά έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
  • Η Κυβέλη έκανε τρεις γάμους: πρώτα παντρεύτηκε τον μεγάλο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη και τέλος τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

  • Τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, τον Ανώτερο Ταξιάρχη Ευποιΐας και το Γαλλικό Μετάλλιο Ακαδημαϊκών Δαφνών.

  • Η Κυβέλη πέθανε στις 26 Μαΐου 1978, στην ηλικία των 91 χρόνων, έχοντας αφήσει πίσω της μία σπουδαία καλλιτεχνική κληρονομιά, 4 παιδιά, 3 εγγόνια, 6 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα.

Βασίλης Αυλωνίτης: Ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και εγκατέλειψε τη σύζυγό του

Κυβέλη και Γιώργος Παπανδρέου: Η γνωριμία, οι επιστολές και ο θυελλώδης έρωτας

Η Κυβέλη γνώρισε τον ανερχόμενο πολιτικό αστέρα Γεώργιο Παπανδρέου όταν έκανε περιοδία με τον θίασό της στη Χίο. Τότε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και εκείνη ήταν παντρεμένοι, ο πρώτος με τη Σοφία Μινέικο, με την οποία απέκτησε τον Ανδρέα Παπανδρέου, και η δεύτερη, με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη. Η συνάντησή τους έμελε να αποδειχθεί μοιραία, αφού ένας πολύ δυνατός, αλλά παράνομος έρωτας γεννήθηκε μεταξύ τους. Όμως κανείς δεν μπορούσε να κάνει πίσω...

Η αφορμή για τη γνωριμία τους ήταν η λογοκρισία που είχε επιβληθεί στο ρεπερτόριό της, προκειμένου να μην βγουν στην επιφάνεια τα εύφλεκτα πολιτικά πάθη. Όταν η διάσημη ηθοποιός ζήτησε να μιλήσει στον υπεύθυνο για να ζητήσει εξηγήσεις, της είπαν να απευθυνθεί για να διαμαρτυρηθεί στον τότε γενικό διοικητή του νησιού της Χίου -κάτι σαν νομάρχη-, που δεν ήταν άλλος από τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Όλα ξεκίνησαν από αυτή τη συνάντηση, ο έρωτας και η παράνομη ερωτική σχέση μεταξύ τους, αφού ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Όπως ομολόγησε η ίδια η Κυβέλη: «Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας».

Από το 1920 έως το 1947 λέγεται ότι οι δυο τους είχαν ανταλλάξει πάνω από 340 επιστολές, με πλήθος αναφορών σε ιστορικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα που απασχολούσαν τη χώρα εκείνην την περίοδο. Στα γράμματα εκείνη υπέγραφε ως Ανθή, όπως ονομαζόταν ο χαρακτήρας που υποδυόταν στο θέατρο εκείνη την περίοδο.

Η σχέση τους οδηγήθηκε σε γάμο ύστερα από αρκετά χρόνια, ενώ πιο πριν, συγκεκριμένα το 1928 απέκτησαν έναν γιο, τον Γιώργο, μεγάλη αδυναμία της Κυβέλης. 

Ως σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού, η Κυβέλη αποτελούσε επί χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στην Αθήνα. Λόγω αυτού, και για να αφοσιωθεί στην ανατροφή και τη φροντίδα του γιου τους, ο Παπανδρέου της ζήτησε να αφήσει το θεατρικό σανίδι, κάτι που εκείνη έκανε για 15 ολόκληρα χρόνια (από το 1934 έως το 1949 - με μία μικρή διακοπή το 1941), ενώ εκείνος δημιούργησε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε μία επιστολή ο Γιώργος Παπανδρέοπυ έγραφε στην Κυβέλη: «Η ψυχή μου είναι γεμάτη αγανάκτηση, θλίψη και αγάπη. Τερμάτισε το ταχύτερο την αντιπαθητική κωμωδία και γύρισε. Το Καστρί λαχταρά την επιστροφή σου, μην αργείς...»

Γεωργία Βασιλειάδου: Η «ωραιότερη άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου

Η αποξένωση και η άλλη γυναίκα που έφερε τον χωρισμό

Ό,τι έχει αρχή, έχει και τέλος, λένε... Η Κυβέλη χρειάστηκε να κάνει πάρα πολλά ταξίδια στην Αμερική και την Ευρώπη, αφού ο μικρός της γιος είχε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, κάτι που έκανε το ζευγάρι να αποστασιοποιηθεί, ενώ με τον καιρό ο έρωτάς τους ξεθύμανε. Μάλιστα, από το 1949 ζούσαν σαν δύο ξένοι, αφού είχαν αποξενωθεί πλήρως. Αποφάσισαν να μην πάρουν επίσημα διαζύγιο, παρόλα αυτά παρέμειναν σε διάσταση. 

Εκείνη, γράφοντάς του ένα τηλεγράφημα όταν βρισκόταν στην Αμερική, του ζήτησε να φύγει από το σπίτι, ενώ εκείνος στη διαθήκη του, έγραψε ότι η Κυβέλη εγκατέλειψε τη συζυγική τους στέγη με δική της απόφαση. 

Βέβαια, όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά... Φήμες υποστήριζαν ότι τότε ο Παπανδρέου είχε ερωτευτεί μία εκρηκτική τραγουδίστρια από τη Χιλή, τη Ροζίτα Σεράνο, για τα μάτια της οποία εγκατέλειψε την Κυβέλη.

Επίσης, η ποιήτρια και εγγονή της Κυβέλης, Βαλεντίνη Ποταμιάνου, ανέφερε κάποτε, ότι η σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Σεράνο όντως υπήρξε η αιτία του χωρισμού με τη λαμπρή ηθοποιό. 

Παρόλα αυτά, όταν απεβίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, εκείνη περευρέθηκε στην κηδεία του στις 3 Νοεμβρίου 1968 ως νόμιμη σύζυγός του, σε μεγάλη πλέον ηλικία και υποβασταζόμενη από τον γιο της Γιωργάκη.

Καίτη Λαμπροπούλου: Ο θάνατος του συζύγου της & οι ταινίες δίπλα στην Αλίκη

Η Κυβέλη πέθανε το 1978, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Είχε τέσσερα παιδιά, τρία εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα, πολλά εκ των οποίων ακολούθησαν τα χνάρια της, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική δυναστεία.

Την επόμενη μέρα του θανάτου της «ΤΟ ΒΗΜΑ» έγραφε: «Δεν είναι συνηθισμένο, ένα και μόνο όνομα να σημαίνει τόσα πολλά, να περιέχει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι μιας ολόκληρης εποχής, να συμβολίζει τόσο έντονα μια Τέχνη.

Φαίδων Γεωργίτσης: Οι θυελλώδεις έρωτες και η πρόταση γάμου της Αλίκης

Το 1999 ιδρύθηκε στη Σύρο (λόγω του ότι εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τον θίασο του Κωσταντίνου Χρηστομάνου) το «Ινστιτούτο Κυβέλη», «με σκοπό τη διάσωση, έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικού υλικού σχετικά με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα, μέσα από τη ζωή και το έργο της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top