Γεωργία Βασιλειάδου: Η «ωραιότερη άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της Ελληνίδας κωμικού

Αφιέρωμα στην πιο «όμορφη άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου / Βίντεο «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Σαν σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 έφυγε από τη ζωή η πιο «ομορφότερη άσχημη» και ίσως πιο αγαπημένη διαχρονικά Ελληνίδα κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος για την ηθοποιό Γεωργία Βασιλειάδου, η οποία με την απλότητα, το χιούμορ της και το αστείρευτο ταλέντο που τη διέκρινε μας προσέφερε εκπληκτικές ερμηνίες και αξεπέραστες ατάκες που δε θα ξεχαστούν ποτέ. 

Ταϋγέτη Μπασούρη: Η σχέση με τον Βέγγο και ο θάνατος που δεν ξεπέρασε ποτέ

Τα δύσκολα φτωχικά παιδιά χρόνια

H Γεωργία Βασιλειάδου, η οποία, γεννήθηκε στην Κυψέλη την Πρωτοχρονιά του 1897, προερχόταν από μία πολύτεκνη οικογένεια και έζησε πολύ φτωχικά χρόνια. Έχασε από πολύ νωρίς τον πατέρα της, οπότε και αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να βγει να εργαστεί από πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν μόλις 7 χρόνων όταν ξεκίνησε να δουλεύει ως πωλήτρια στο κατάστημα με κορνίζες που διατηρούσε ο θείος της, για να μπορεί να βοηθά οικονομικά τη χήρα μητέρα της, η οποία είχε να αναθρέψει 10 ανήλικα παιδιά.

Σαν σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 έφυγε από τη ζωή η πιο «ομορφότερη άσχημη» κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου, η Γεωργία Βασιλειάδου / Φωτογραφία Φινος Φιλμ

Σε εποχές πολύ δύσκολες, η μικρή Γεωργία μην έχοντας τα απαραίτητα για την καθημερινότητα, πολλές φορές κυκλοφορούσε με τρύπια παπούτσια και αλλοιωμένα από τη χρήση και τον χρόνο ρούχα, ενώ για να τη μετακίνησή της από και προς τη δουλειά της, πολλές φορές ανέβαινε λαθραία στο λεωφορείο, αφού δεν είχε χρήματα να αγοράσει εισιτήριο. 

Ο έρωτας και η κακή σχέση με την κοσμική ζωή

Η αξέχαστη κωμικός στις αρχές της δεκαετίας του '30 είχε παντρευτεί έναν έμπορομε τον οποίο και απέκτησε την κόρητ της, Φωτεινή, η οποία σε παλαιότερη συνέντευξή της, είχε δηλώσει για την αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου: «Ήταν πάντα μια απλή γυναίκα που νοιάζονταν για όλους». Ο πρώτος γάμος της Γεωργίας Βασιλειάδου δεν κράτησε, παρά μόνο μερικά χρόνια.

Ήταν το 1945 όταν έπειτα από μία παράσταση, με τον θίασο της Άννας Καλουτά και του Ορέστη Μακρή, γνώρισε τον κατά πολύ νεότερό της, Κώστα Γαμπάρο. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και αμοιβαίος, αφού μόλις λίγους μετά παντρεύτηκαν και έμειναν μαζί έως τον θάνατο της μεγάλης ηθοποιού, το 1980.

Φαίδων Γεωργίτσης: Οι θυελλώδεις έρωτες και η πρόταση γάμου της Αλίκης

Η Γεωργία Βασιλειάδου δεν είχε καθόλου καλή σχέση με τα κοσμικά. Προτιμούσε να περνά χρόνο με την κόρη και τα εγγόνια της και της άρεσε η θαλπωρή του σπιτιού, παρόλο που δεν ήταν καθόλου καλή νοικοκυρά. Όλες τις δουλειές τις έκανε η κόρη της. Μάλιστα, παλιαότερα είχε δηλώσει η ίδια ότι όταν παντρεύτηκε είχε πανικοβληθεί, αφού δεν ήξερε πού είναι τα πιο βασικά μέσα στο σπίτι. Παρόλα αυτά, ήταν πολύ καλή στη διαχείριση των οικονομικών.

Κάθε δημόσια εμφάνισή της προκαλούσε πανικό στους θαυμαστές της, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία έσπαγαν τζαμαρίες και τις έσκιζαν τα ρούχα, μόνο και μόνο για να πάρουν ένα αυτόγραφό της, παρόλα αυτά εκείνη ηρεμούσε στην ασφάλεια του σπιτιού της και δεν ασχολούνταν με τα κουτσομπολιά του χώρου. 

Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν το μεγάλο «φάρμακο» ενάντια στη μελαγχολία και την κατάθλιψη / Φωτογραφία Φινος Φιλμ

Όσα δε γνωρίζαμε για τη Γεωργία Βασιλειάδου

  • Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Άλλαξε το επίθετό της σε Βασιλειάδου, όταν αποφάσισε να ασχολιθεί με την υποκριτική και το τραγούδι
  • Ήταν πολύ θρήσκα
  • Έπαιξε συνολικά σε 48 ταινίες
  • Είχε εξαιρετική φωνή, όμως καθόλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής της καριέρας ερμήνευσε μόνο ένα τραγούδι
  • Με τον Βασίλη Αυλωνίτη συνεργάστηκε σε 17 ταινίες
  • Η πιο πετυχημένη εισπρακτικά ταινία της ήταν η ταινία «Η Θεία από το Σικάγο» που έκοψε 142.459 εισιτήρια και κατέκτησε την κορυφή τη σεζόν 1957 - 1958
  • Το όνομά της εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη το 1977 με τη συμμετοχή της στο ντοκιμαντέρ του Σπύρου Ζιάγκου «Ένα ένα τέσσερα»

Όσοι γνώριζαν τη Γεωργία Βασιλειάδου υποστήριζαν ότι ήταν πολύ όμορφη κοπέλα στα νιάτα της. Παρόλα αυτά, η σπουδαία ηθοποιός άφησε εποχή παίζοντας τους ρόλους της «άσχημης». Μάλιστα, φήμες λένε ότι την παρουσίαζαν έτσι απεριποίητη επίτηδες, γιατί αυτός ο ρόλος της «πουλούσε». 

Ο ποιητής και εκδότης, Γιώργος Χρονάς είχε πει για τη Γεωργία Βασιλειάδου ότι ήταν το μεγάλο «φάρμακο» ενάντια στη μελαγχολία και την κατάθλιψη. Μία τεράστια κωμική ηθοποιός που είχε τη δύναμη μέσα από τις ερμηνίες της να κάνει έναν βαριά άρρωστο άνθρωπο να γελάσει με κάτι ασήμαντο...

Έλενα Ναθαναήλ: Οι τολμηρές σκηνές, το παιδί εκτός γάμου & το πρόωρο τέλος

Κάποτε, ο Σταμάτης Φιλιπούλης ρώτησε τη Γεωργία Βασιλειάδου να του πει ποια θα ήθελε να είναι, αν δεν ήταν αυτή που ήταν και εκείνη απάντησε λέγοντας: «Πάλι ηθοποιός και φυσικά πάλι άσχημη!»

Η σπουδαία ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου, άφησε εποχή παίζοντας τους ρόλους της «άσχημης» / Φωτογραφία Φινος Φιλμ

Τέλος, χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τον Νίκο Τσιφόρο, ο οποίος την είχε ρωτήσει εάν σκέφτηκε ποτέ να κάνει πλαστική στο πρόσωπό της, με εκείνη να του απαντά: «Κι εσύ σκέφτηκες ότι τότε οι κωμωδίες σου θα πήγαιναν στράφι άμα τις έπαιζα;»

Ο θάνατος της διάσημης ηθοποιού

Η Γεωργία Βασιλειάδου αποφάσισε να σταματήσει συνειδητά την καριέρα της το 1975, όταν ακόμη ήταν στο απόγειό της. Όπως έλεγε και η ίιδια χαρακτηριστικά: «Θέλω να φύγω με "ζήτω" κι όχι με... γιούχα».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έδινε μάχη με βρογχικό άσθμα. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου του 1980, σε ηλικία 83 χρόνων, ενώ η κηδεία της έγινε δύο μέρες μετά, με λίγο κόσμο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top