Φαίδων Γεωργίτσης: Οι θυελλώδεις έρωτες και η πρόταση γάμου της Αλίκης

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Έλληνας «Τζέιμς Ντιν»

Αφιέρωμα στη μνήμη του αξέχαστου ηθοποιού, Φαίδωνα Γερωργίτση / Βίντεο: «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Σαν σήμερα στις 26 Ιανουαρίου του 1939 γεννήθηκε ο Έλληνας «Τζέιμς Ντιν», ο ηθοποιός με το πιο υπέροχο και εκφραστικό γαλαζοπράσινο βλέμμα που λάτρευε ο κινηματογραφικός φακός και ξετρέλενε τις θαυμάστριές του. Ο Φαίδων Γεωργίτσης, άφησε αναμφίβολα το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο με το ταλέντο του στην υποκριτική και την ικανότητά του να μετατρέπει δευτερεύοντες ρόλους σε πρωταγωνιστικούς!

Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας με συμπρωταγωνιστή της, πριν γνωρίσει τον Καζάκο

Ο θάνατος της αδελφής του και τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής που τον σημάδεψαν 

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1939 στη Νέα Σμύρνη και ήταν το δεύτερο παιδί ενός αξιωματικού του Ναυτικού και της Μικρασιάτισσας συζύγου του. Ο μικρός Φαίδων έχασε την αδελφή του όταν ήταν μόλις τριών χρόνων, καθώς το δεκάχρονο κορίτσι είχε ένα θανατηφόρο δυστύχημα όταν έπαιζε σε μα οικοδομή της γειτονιάς. Το μόνο που δήλωσε ότι θυμάται από εκείνο το τραγικό γεγογός, ήταν τα αναφιλητά της μητέρας του...

Ακολούθησαν τα χρόνια της Κατοχής και η πείνα. Ως παιδί έζησε και τα Δεκεμβριανά του 1944, με τις σκληρές εικόνες που αντίκρισε να τον σημαδεύουν για πάντα.

Σαν σήμερα στις 26 Ιανουαρίου του 1939 γεννήθηκε ο «Έλληνας Τζέιμς Ντιν», ο ηθοποιός με το εκφραστικό γαλαζοπράσινο βλέμμα που λάτρευε ο κινηματογραφικός φακός / Φωτογραφία Φίνος Φιλμ

«Έγινα ηθοποιός από σύμπτωση»

Όπως είχε δηλώσε ο Φαίδων Γεωργίτσης σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Εγώ έγινα ηθοποιός από σύμπτωση. Το 1956 είχα μπει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για να γίνω Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και την ελευθερία μου, δεν μου άρεσε που ερχόταν ο άλλος που είχε βαθμό και να μου λέει: "Μούλε, άγγιξα το τραπέζι, δεν ηλεκτρίστηκες" κι εγώ έπρεπε να πεταχτώ επάνω. Αυτό ήταν κάτι που δεν μου άρεσε και γι' αυτό αποφάσισα να... δραπετεύσω. Ενάντια στη θέληση του πατέρα μου, ο οποίος ήταν κατώτερος Αξιωματικός και ονειρευόταν να κάνει εμένα ανώτερο Αξιωματικό».

«Εγώ έγινα ηθοποιός από σύμπτωση», δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξή του ο Φαίδων Γεωργίτσης / Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ

Ο Δημήτρης Χορν που δεν ξέρεις – Ποιος ήταν ο μεγάλος του έρωτας;

Ο γάμος με την Μπέτυ Αρβανίτη, η πρόταση γάμου της Αλίκης Βουγιουκλάκη και ο έρωτας της ζωής του Έλληνα γόη ηθοποιού, Μπέτσι 

Ήταν Πρωτοχρονιά του 1967 όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιά του, Μπέτυ Αρβανίτη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην αίθουσα αναμονής για τις εξετάσεις εισαγωγής στη σχολή του Κάρολου Κουν.

Η Μπέτυ ήταν ήδη παντρεμένη εκείνη την περίοδο, και είχε αποκτήσει, μάλιστα και έναν γιο, παρόλα αυτά ο έρωτάς της για τον Γεωργίτση ήταν τοσο δυνατός, που αμέσως μόλις αποφοίτησαν αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο γάμος των δύο ηθοποιών κράτησε μόλις τρία χρόνια, μιας και οι καυγάδες τους ήταν ομηρικοί.

Το τελειωτικό ωστόσο χτύπημα, σύμφωνα με τον Γεωργίτση, δόθηκε όταν η Αρβανίτη έκανε έκτρωση στο παιδί τους, χωρίς να τον ενημερώσει. «Από εκεί και πέρα η σχέση είχε ξεφτίσει», δήλωνε ο Έλληνας ηθοποιός.

Μπέτυ Αρβανίτη: Στο θέατρο με casual outfit στα 83 της!

«Η Αλίκη μού ζήτησε να παντρευτούμε... Κινδύνευα να γίνω ο κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα»

Σε συνέντευξη του το 2016, ο Φαίδων Γεωργίτσης, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Με την Αλίκη είχαμε ένα σύντομο φλερτ το καλοκαίρι του 1963, όταν είχα χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Κινδύνευα, όμως, να γίνω ο κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα» είχε πει για το σύντομο ειδύλλιό του με τη διάσημη Ελληνίδα ηθοποιό.

Όπως έχει δηλώσει ο Φαίδων Γεωργίτσης: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε» / Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ

Και συνέχισε αποκαλύπτοντας: «Ναι, με την Αλίκη πηγαίναμε για γάμο. Ζήσαμε μοναδικό καλοκαίρι το ’63, γεμάτο πάθος. Εγώ γύριζα τότε "Τα κόκκινα φανάρια". Μου έλεγε ότι είμαι ο τύπος που της άρεσε πάρα πολύ. Γαλανά μάτια, ζυγωματικά, θεληματικό πηγούνι και τέτοια. Μου έλεγε επίσης ότι πολλοί πρωταγωνιστές τής την έπεφταν τότε, αλλά εκείνη γούσταρε εμένα. Όμως, εγώ εκείνη την εποχή ήμουν πολύ ερωτευμένος με την Μπέτυ Αρβανίτη, η οποία χώρισε τον άντρα της για μένα. Εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε. Μου την έπεσε, λοιπόν, η Βουγιουκλάκη, δεν θα ενδώσω; Άλλωστε την εποχή εκείνη ήταν προσόν να πηγαίνεις με πολλές γυναίκες. Δεν θεωρούνταν μειονέκτημα ο άνδρας να απατά τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα τον άνδρα».

Ο Φαίδων Γεωγίτσης κατέληξε: «Ήταν πολύ καλή και τσαχπίνα. Πήγαμε μαζί και διακοπές εκείνο το καλοκαίρι στη Χαλκίδα. Η Αλίκη από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε. Με πήγε στη μητέρα της, την κυρία Έμυ, και μπροστά της μου ζήτησε να παντρευτούμε. Από την άλλη, η Αλίκη καθημερινά ερχόταν στο φτωχικό μας σπίτι στη Νέα Σμύρνη και έβλεπε τη μάνα μου. Ο έρωτας της Αλίκης για μένα ήταν και η αρχή για να χαλάσει η σχέση μου με την Μπέτυ. Αν και μείναμε μαζί με την Μπέτυ για πολλά χρόνια μετά, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που μας στιγμάτισε». 

Ο γάμος της Μπέτυς Αρβανίτη με τον Φαίδωνα Γεωργίτση κράτησε μόλις τρία χρόνια, μιας και οι καυγάδες τους ήταν ομηρικοί / Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ

Έλενα Ναθαναήλ: Οι τολμηρές σκηνές, το παιδί εκτός γάμου & το πρόωρο τέλος

Την πραγματική αγάπη θα τη γνωρίσει στις αρχές του 1970 στη Ρώμη, κατά τα γυρίσματα άλλης μιας ταινίας. Ήταν η γαλλικής καταγωγής καλλονή Μπέτσι, ένα φωτομοντέλο που κοσμούσε τα ξένα περιοδικά μόδας. Οι δυο τους παντρεύτηκαν την επόμενη χρονιά και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.

«Με την Μπέτσι ποτέ δεν είχαμε συγκρούσεις. Δεν είχε την πονηριά που έχουν κάποιες Ελληνίδες. Ήταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της», είχε δηλώσει.

Ο γιος του είναι ηθοποιός και όπως είχε αναφέρει ο Φαίδων Γεωργίτσης στο παρελθόν: «Ο Ραφαέλο αποφάσισε να μείνει έξω από τα πράγματα. Για να βρεις δουλειά στον δικό μας χώρο, πρέπει να συναναστρέφεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με ανθρώπους του χώρου σου. Ο Ραφαέλο, πάντως, έχει δουλειά. Δουλεύει μαζί μου», είχε δηλώσει ο ηθοποιός, ο οποίος ήταν και δάσκαλος του στην υποκριτική τέχνη.
 

Με τη σύζυγό του Μπέτσι στη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη το 2003 στο Ηρώδειο / Φωτογραφία: eurokinissi

Όταν ο Φαίδωνας Γερωργίτσης γνώρισε τη «Ζωίτσα» - Πώς γυρίστηκε το διάσημο χαστούκι

Σε μία από τις συνεντεύξεις του, ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε αναφερθεί και στη γνωριμία του με τη Ζωή Λάσκαρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τη Ζωίτσα τη συνάντησα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1963. Όταν είδα πρώτη φορά τη Ζωίτσα έμεινα ξερός. Ήταν τόσο όμορφη που δεν μπορούσες να την κοιτάξεις. Ήταν σαν τον ήλιο, που δεν μπορείς να τον δεις, δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα».

Η σκηνή που ο Φαίδων Γεωργίτσης χαστουκίζει τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» είναι από τις διασημότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ηθοποιός έχει αποκαλύψει το πώς γυρίστηκε και ότι το χαστούκι ήταν αληθινό ύστερα από σκηνοθετική οδηγία. Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο αείμνηστος ηθοποιός, λοιπόν: «Εκεί υπάρχει, βέβαια, και η περίφημη ιστορία με το χαστούκι που της έδωσα, το οποίο ήταν ένα αρκετά ισχυρό χαστούκι, και βεβαίως θα μπορούσε να μην είναι αληθινό. Ο Δαλιανίδης όμως μου ζήτησε να είναι αληθινό, διότι ήθελε και μία αληθινή αντίδραση από τη Ζωίτσα», είχε προσθέσει ο Γεωργίτσης. «Εγώ δεν είχα καμία διάθεση να δώσω ένα χαστούκι στη Ζωίτσα, με πίεσε όμως ο Δαλιανίδης», είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

«Η Ζωή Λάσκαρη ήταν τόσο όμορφη που δεν μπορούσες να την κοιτάξεις. Ήταν σαν τον ήλιο, που δεν μπορείς να τον δεις, δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα» / Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ

Η καριέρα και οι κινηματογραφικές επιτυχίες του Φαίδωνα Γεωργίτση

Κινηματογράφος

  • Ο Φαίδων Γεωργίτσης, ανδρώθηκε υποκριτικά στον κινηματογράφο, αφού πολύ νωρίς -φοιτητής ακόμα- έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην περίφημη ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960). 
  • Πρωταγωνίστησε σε δραματικές ταινίες και μιούζικαλ με εμφατική επιτυχία, και κατέκτησε καρδιές του γυναικείου φύλου, αφού πέρα από τα σημαντικά υποκριτικά προσόντα του, διέθετε και μεγάλη γοητεία. 
  • Δύο χρόνια μετά την παρθενική του κινηματογραφική εμφάνιση, ερμηνεύει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός».
  • Το 1963 πρωταγωνιστεί, πλάι στη Ζωή Λάσκαρη, στην ταινία «Ίλιγγος» της Φίνος Φιλμ, ενώ την επόμενη χρονιά ο ρόλος του στην περίφημη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Τα Κόκκινα Φανάρια», είναι αποκαλυπτικός.
  • Στη συνέχεια, πρωταγωνιστεί σε πολλές ταινίες της Φίνος Φίλμ και ειδικότερα σε μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όπως το «Γοργόνες και Μάγκες» και «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», αλλά και σε αξιόλογες δραματικές ταινίες, όπως «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας», «Εκείνος κι Εκείνη».
  • Ο Φαίδων Γεωργίτσης συμμετείχε σε πάνω από 40 ταινίες.

Θέατρο και τηλεόραση

  • Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1963 στο έργο «Νεκροί χωρίς Τάφο» με το θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά, ενώ έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τον Μίνωα Βολανάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
  • Σημαντική ήταν και η παρουσία του Φαίδωνα Γεωργίτση στην τηλεόραση με συμμετοχές σε θρυλικές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Γιούγκερμαν» και «Οι Πανθέοι» του Βασίλη Γεωργιάδη, «Η Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή» του Νίκου Φώσκολου.
  • Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το κτήμα του «Κεκρωπία» και με τον ομώνυμο θεατρικό θίασο που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας στο ησυχαστήριό του, στο σπίτι του στο Κορωπί, αλλά δεν είχε σταματήσει ούτε στιγμή να ασχολείται με τη μεγάλη του αγάπη... την υποκριτική. Ο Φαίδων Γεωργίτσης έφυγε από κτη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top