Έλενα Ναθαναήλ: Οι τολμηρές σκηνές, το παιδί εκτός γάμου & το πρόωρο τέλος

Μία γυναίκα που ξεπέρασε την εποχή της - Οι κρυφές πτυχές της ζωής της

Ο Θόδωρος Ρουμπάνης μιλά για τηνκαλύτερή του φίλη Έλενα Ναθαναήλ, και τον αβάσταχτο πόνο της απουσίας της / Βίντεο Star - Αλήθειες με τη Ζήνα 

Σαν σήμερα στις 19 Ιανουαρίου του 1947, γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής η δημοφιλής και ταλαντούχα ηθοποιόςΈλενα Ναθανήλ. Από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές παρουσίες της εγχώριας σόου μπιζ, η Έλενα Ναθαναήλ -η οποία καταγόταν από πολύ ευκατάστατη οικογένεια-, διακρίθηκε κυρίως για τους ρόλους της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας με συμπρωταγωνιστή της, πριν γνωρίσει τον Καζάκο

Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν μία γυναίκα που γκρέμισε τα στερεότυπα εκείνης της εποχής. Μία γυναίκα που δε δίστασε να διεκδικήσει όσα ονειρευόταν, μία γυναίκα που έσπασε τα δεσμά τής τότε καθωσπρέπει αστικής οικογένειας, φέρνοντας στον κόσμο τη μονάκριβη κόρη της εκτός γάμου, ενώ δεν επέτρεψε και ποτέ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας να σχολιάσουν τις τολμηρές σκηνές στις οποίες συμμετείχε στον κινηματογράφο.  

 

 

Ευγενική, και πάντα αρχοντική, με μεγάλα, εκφραστικά και μελαγχολικά μάτια που κατακτούσαν τους πάντες, η Έλενα Ναθαναήλ κατάφερε να κατακτήσει και τον χώρο της μόδας μέσα από το σύντομο πέρασμά της, αλλά και τον χώρο του θεάματος.

Σε συνέντευξή της το 1995 είχε δηλώσει ότι: «Ούτε βασίλισσα ήθελα να 'μουνα ούτε αυλή να έχω. Φίλους μόνο ήθελα στη ζωή μου να 'χω και  -δόξα τω Θεώ- έχω. Θεωρώ τη φιλία θείο δώρο. Όλες οι άλλες ανθρώπινες σχέσεις έρχονται και παρέρχονται. Μόνο τη φιλία την επιλέγεις, την απολαμβάνεις σε διάρκεια. Δεν σου "δίνεται" η φιλία, ούτε σαν συγγένεια, ούτε σαν τίποτα».

Σοφία Μιχοπούλου: Η τέχνη της άφηνε τους θαυμαστές της με δάκρυα στα μάτια

Η αξιοζήλευτη καριέρα της Έλενας Ναθαναήλ

Σε ηλικία μόλις 16 ετών επισκέφτηκε το στούντιο της Φίνος Φιλμ, συνοδευόμενη από τον δημοσιογράφο Νίκο Λυμπερόπουλο, με σκοπό να γνωρίσει τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη. Από την πρώτη στιγμή ο Δαλιανίδης αντιλήφθηκε ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις να φτάσει ψηλά σαν ηθοποιός. Το αποτέλεσμα ήταν να υπογράψει, την επόμενη μέρα, συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ για το μιούζικαλ του Δαλιανίδη «Κάτι να Καίει» (1963), του οποίου τα γυρίσματα είχαν ήδη αρχίσει, και να παίξει δίπλα στα «ιερά τέρατα» της εποχής, Ηλιόπουλο, Βλαχοπούλου, Λάσκαρη, Καραγιάννη

Άλλες σημαντικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις:

  • «Το Λεβεντόπαιδο»
  • «Ξύπνα Βασίλη»
  • «Το Αίμα των Βέλσουγκ», του Γερμανού σκηνοθέτη Ραλφ Τίλε
  • «Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη το 1966
  • «Ραντεβού με μια Άγνωστη» (1968) του Βασίλη Γεωργιάδη, για την οποία κατέκτησε και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • Παρ' όλα αυτά, στην ταινία «Εκείνο το Καλοκαίρι» (1971) του Βασίλη Γεωργιάδη, θεωρείται η καλύτερη ερμηνεία της.
  • «Το Λουτρό», Μαγιακόφσκι
  • «Ο Κοριός», Μαγιακόφσκι

Έπαιξε συνολικά σε 30 ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και σε τέσσερις σειρές στην τηλεόραση. 

 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 αποτραβήχτηκε για ένα διάστημα από το επάγγελμα και πρόσφερε τις υπηρεσίες της σε ίδρυμα με τυφλά παιδιά, βοηθώντας τα να διαβάζουν. Ευαισθητοποιημένη από τις συνθήκες που βίωσε στα ιδρύματα, έγραψε ένα βιβλίο, «Πώς έμαθα να βλέπω», με καταγγελτικό λόγο, για την αναλγησία των υπευθύνων.

Μαίρη Αρώνη: Το θέατρο, η απεργία πείνας και η αυτοκτονία του πατέρα της

Ο έρωτας και η  γέννηση της κόρης της εκτός γάμου

Η Έλενα Ναθαναήλ υπήρξε ένας άνθρωπος σοβαρός, συνεπής στις αρχές του, ανεξάρτητος. Έζησε μια ασυμβίβαστη ζωή, δεν μπήκε ποτέ σε καλούπια και άφησε το δικό της στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Δεν προκάλεσε ποτέ σκάνδαλα, επιλέγοντας να μείνει στην αθέατη πλευρά της show business, όπως όταν γέννησε το 1973 την κόρη της Ίνκα, καρπό του σύντομου δεσμού της με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, χωρίς να τον παντρευτεί. 

Όπως είχε η ίδια δηλώσει: «Το παιδί ήταν συνειδητή επιλογή. Ήταν προϊόν μιας συγκλονιστικής σχέσης με τον πατέρα της, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ καλός μου φίλος. Ίσως η εξυπνάδα μου να ήταν ότι δεν παντρεύτηκα. Και αυτό διότι όταν χώρισα δε χρειάστηκε να κατηγορήσω τον άνθρωπό μου για να πάρω ένα καλό διαζύγιο. Απλώς δεν ταιριάξαμε και χωρίσαμε ωραία και πολιτισμένα, χωρίς το παιδί να σοκαριστεί και να ενοχληθεί. Η Ίνκα είναι ένα ευτυχισμένο παιδί».

 

 

Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον επί 29 χρόνια σύντροφο της ζωής της, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, κατοικούσαν στην Εύβοια, ενώ ασχολιόταν με την παραγωγή κρασιού, έχοντας μειώσει τις επίσημες εμφανίσεις τους στο ελάχιστο.

Η ιδιαίτερη αδυναμία στο άλογό της, το οποίο έπασχε και εκείνο από καρκίνο

Η αγαπημένη ηθοποιός είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο άλογό της. Ο Καλλίστρατος ήταν άλογο του ιπποδρόμου, αλλά έπασχε κι αυτό από καρκίνο και θα τον θανάτωναν αν η Έλενα δεν το έπαιρνε στο κτήμα της. Όπως υποστήριξε η κόρη της, Ίνκα, τη μέρα που η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή, το άλογό της ήταν πολύ αναστατωμένο, χλιμίντριζε δυνατά και χτυπούσε με τα πίσω πόδια του την πόρτα του στάβλου. 

Η Έλενα Ναθαναήλ πέθανε σε ηλικία 61 χρόνων, χτυπημένη από τον καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top