Η Λίλη Παπαγιάννη νύφη στο πλευρό του έρωτά της, Ανδρέα Φιλιππίδη

Το «αντίο» της Έλενας Ακρίτα και η φιλία με τη Δέσπω Διαμαντίδου

Σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων η γοητευτική ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Λίλη Παπαγιάννη, η οποία, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα.

Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας με συμπρωταγωνιστή της, πριν γνωρίσει τον Καζάκο

Η αγαπημένη ηθοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ το 1965 δημιούργησε μαζί με τον σύζυγό της τον δικό τους θίασο.

Ο έρωτας και γάμος με τον Ανδρέα Φιλιππίδη

Η Λίλη Παπαγιάννη και ο Ανδρέας Φιλιππίδης υπήρξαν ένα από τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια ζευγάρι της τότε showbiz. Τα δύο μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου έζησαν πολύ ευτυχισμένοι και μονιασμένοι μία ολόκληρη ζωή και μόνο ο θάνατος του συζύγου της Λίλης τους χώρισε...  

Όταν πρωτογνωρίστηκαν, εκείνη ήταν 22 χρόνων και μαθήτρια του Κουν στο Θέατρο Τέχνης, ενώ ήταν η περίοδος που έκανε την πρώτη θεατρική της εμφάνιση στον Πλούτο του Αριστοφάνη. Εκείνος ήταν 38 χρόνων. Γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και την ίδια κιόλας χρονιά παντρεύτηκαν, ενώ δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Ο Ανδρέας Φιλιππίδης είχε κάνει ήδη έναν γάμο με τη Δέσπω Διαμαντίδου, με την οποία η Λίλη Παπαγιάννη κράτησε φιλικές σχέσεις.

Η Λίλη Παπαγιάννη και ο Ανδρέας Φιλιππίδης έμειναν μαζί για 32 ολόκληρα χρόνια και στη ζωή και την τέχνη, έως τον θάνατο του Ανδρέα.  Τότε ήταν και που πήρε τη μεγάλη απόφαση η σπουδαία ηθοποιός, να εγκαταλείψει το θέατρο που τόσο είχε αγαπήσει.

Πηνελόπη Δέλτα: Η ημέρα που αποφάσισε να αυτοκτονήσει πίνοντας δηλητήριο

Μία φωτογραφία από τον γάμο της με τον Ανδρέα Φιλιππίδη βγήκε στο φως της δημοσιότητας, στην οποία φαίνεται η απαστράπτουσα και χαμογελαστή ηθοποιός με τον εκλεκτό της καρδιάς της.

Όπως γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας: «Just Married: Η Λίλη Παπαγιάννη και ο Ανδρέας Φιλιππίδης την ημέρα του γάμου τους: Η όμορφη, σοφιστικέ, κομψή Λίλη Παπαγιαννη, αξέχαστη «Αθηνά» στο «Δεσποινίς Διευθυντής», και «Λελέ» στη «Χαρτοπαίχτρα» γνώρισε τον σύζυγό της τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη- και δεινό σκακιστή Ανδρέα Φιλιππίδη, όταν ήταν μαθήτρια του στο Θέατρο Τέχνης.

Παντρεύτηκαν το 1957 και έμειναν μαζί ως το τέλος της ζωής του το 1989. 

Αντώνης Παπαδόπουλος: Πέθανε 51 ετών, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης του

Πώς αποχαιρέτησε η Έλενα Ακρίτα τη θεία της, Λίλη

Η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, μετά την είδηση του θανάτου της Λίλης Παπαγιάννη, η οποία ήταν ξαδέλφη της μητέρας της, είχε γράψει το εξής συγκινητικό κείμενο για να την αποχαιρετίσει:

«Αντίο, θεία Λίλη. Η Λίλη Παπαγιάννη ήταν ξαδέλφη της μητέρας μου. ‘Θεία Λίλη’ για μένα.
Την θυμάμαι, όταν ήμουνα μικρό κοριτσάκι, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού στη Φιλοθέη… Να με παίρνει αγκαλιά, να με γεμίζει φιλιά, χωρίς να την νοιάζει αν θα τσαλακωθούν τα θεσπέσια μετάξια της.
Θυμάμαι το πιο γλυκό χαμόγελο του κόσμου…
Την πιο μελωδική φωνή του κόσμου…
Τα πιο εκτυφλωτικά μάτια του κόσμου…

Κι ένα γέλιο… αχ ένα γέλιο! Λες και τρύπαγε τους τοίχους της παλιάς μονοκατοικίας και ξεχυνόταν στο διπλανό οικόπεδο να μαζέψει χαμομήλια…
Κι ένα άρωμα εξαίσια γαλλικό, πάντα το ίδιο»…

…«Σταθερή της σύντροφιά, τα χρόνια μετά τον Ανδρέα, η Δέσπω Διαμαντίδου, η πρώτη σύζυγος του Φιλιππίδη. Ίσως αρχικά τις ένωσε το γεγονός ότι κι οι δυο αγάπησαν τον ίδιο άντρα. Πάντως, κάθε Σάββατο ανελλιπώς θα βρίσκονταν οι δυο τους. Θα έπιναν το τσάι τους οι δυο αυτές αρχόντισσες του θεάτρου…
Και θα μοιράζονταν μνήμες. Για παραστάσεις που τέλειωσαν, για θέατρα που άδειασαν, για Κυριακές των Βαϊων που παρήλθαν, βελούδιναν αυλαίες που ξέφτισαν, συναδέλφους απόντες κι ίσως πρόωρα λησμονημένους»

Κινηματογράφος

  • Νταντά με το ζόρι (1959)
  • Το μυστικό του κόκκινου μανδύα (1960)
  • Ταξίδι (1962)
  • Δις διευθυντής (1964)
  • Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  • Οι φτωχοδιάβολοι (1964)
  • Μια τρελή τρελή οικογένεια (1965)
  • Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
  • Εκδρομή (1966)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Η βαλίτσα του παπά (1978)

Τηλεόραση

  • Επειδή και δια ταύτα (1972, ΕΙΡΤ)
  • Οι δίκαιοι (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Μεθοριακός σταθμός (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Ένας Πυγμαλίων (1975, ΥΕΝΕΔ)
  • Ένοχοι (1977, ΕΡΤ)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top