H μοιραία γυναίκα-νόθο παιδί του Πάπα: Οι αιμομιξίες και τα σκάνδαλα

Η Λουκρητία Βοργία υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης

Στη φωτογραφία είναι η ηθοποιός Isolda Dychauk που υποδύθηκε τη Λουγκρητία στην τηλεοπτική σειρά «Borgia»

Πριν από 543 χρόνια γεννήθηκε μια γυναίκα της οποίας η ζωή ήταν γεμάτη δράματα, σεξουαλικά σκάνδαλα, δολοφονίες, παιχνίδια εξουσίας και εκμετάλλευσης.

Λεονόρ: Η ζωή της πριγκίπισσας που προετοιμάζεται για τον ισπανικό θρόνο

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως η ζωή της μεταφέρθηκε στο θεατρικό σανίδι από τον Victor Hugo, μετατράπηκε σε όπερα, σε διάσημο πίνακα από τον Dante Gabriel Rossetti και σε περισσότερες από 20 ταινίες για τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη!

Ο λόγος για τη Λουγκρητία Βοργία, που φημολογείται ότι ήταν νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου και ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης

Οι γάμοι της Λουγκρητίας και οι δολοφονίες

Η όμορφη Λουγκρητία, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1480 στην επαρχία της Ρώμης, στην Ιταλία. 

Τα νεανικά της χρόνια τα πέρασε στην αυλή των Βοργιών ονομαστή για τις ραδιουργίες και τα εγκλήματά της. 

Λουγκρητία: Μοιραία γυναίκα ή θύμα του πατέρα της και των αδελφών της;

Η Ιστορία τη θέλει να υπερασπίζεται τον ρόλο της «μοιραίας γυναίκας». Ωστόσο, φαίνεται πως ήταν ένα θύμα του πατέρα της και των αδελφών της που τη χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών, την εξανάγκασαν να αρραβωνιαστεί και στα 13 της την πάντρεψαν με τον Τζιοβάνι Σφόρτσα. Αργότερα, όμως, όταν η οικογένειά της αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να επωφεληθεί οικονομικά από τον γάμο της, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τη χωρίσει. Λέγεται ότι ένας από τους αδελφούς της αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει μέσα στην κρεβατοκάμαρα της Λουγκρητίας.

Isolda Dychauk
H Isolda Dychauk ως Λουγκρητία Βοργία στα γυρίσματα της σειράς «Borgia»

Τότε ο Τζιοβάνι έφυγε από τη Ρώμη, και ισχυρίστηκε ότι η Λουκρητία είχε πέσει θύμα αδελφικής και πατρικής αιμομιξίας, ενώ στη συνέχεια, υπέγραψε έγγραφα που επιβεβαίωναν ότι ήταν ανίκανος (λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να ακυρωθεί ένας γάμος). 

Τον Ιούλιο του 1498 η Λουκρητία παντρεύεται, πάλι για πολιτικούς σκοπούς, τον Αλφόνσο ντι Μπιντέλια. Και αυτός ο γάμος υπήρξε ατυχής. Το ζευγάρι έκανε έναν γιο. Ο Αλφόνσο δολοφονήθηκε το 1500. Για τον θάνατο του νεαρού θεωρήθηκε υπεύθυνος ένας από τους αδελφούς της.

Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του 2ου συζύγου της η Λουκρητία παντρεύεται τον Αλφόνσο της Έστης… Αυτός ο γάμος έφερε επτά παιδιά και διήρκεσε για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η δολοφονία του Τσε Γκεβάρα: Τα τελευταία του λόγια προτού εκτελεστεί

Οι φήμες περί αιμομιξίας

Μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Λουκρητία κατέφυγε στο πύργο του Νέππι. Τότε ξέσπασε το σκάνδαλο για αιμομικτικές σχέσεις που μπορεί να είχε με τον πατέρα της και τον αδελφό της. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι το 1498 η Λουκρητία είχε γεννήσει κατά τον δεύτερο γάμο ένα αγοράκι. Το 1501 φέρεται και με δεύτερο βρέφος με το όνομα Τζοβάνι (Ιωάννη) για το οποίο ο Πάπας εξέδωσε δύο αναγνωριστικές βούλες που φυλάσσονταν στα αρχεία της Μόντενα. Στη μεν μία εξ αυτών ο Πάπας αναγνώριζε το βρέφος ως τέκνο του Καίσαρα Βοργία, στη δε άλλη ως τέκνο δικό του!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top