Τσίπρας: Έχουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη» και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Φωτογραφία: Eurokinissi - Γιώργος Κονταρίνης

Με αναφορά στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, που πέθανε στα 43 χρόνια του μετά από μάχη με τον καρκίνο, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη για τον άδικο χαμός ενός συνεργάτη, ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος έφυγε πολύ πρόωρα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς τους ανθρώπους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης από καρκίνο - Ο ολυμπιονίκης ήταν 43 ετών

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και έκανε λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη», η οποία «είναι θέμα των επιλογών σας». Συνεχίζοντας, τόνισε πως η Ελλάδα είναι «η μοναδική χώρα που έχει έναν πρωθυπουργό δύο σε ένα: Συμπεριφέρεται σα Λουδοβίκος και κυβερνάει σα Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».

Δικαιώθηκε δικαστικά ο Αλέξης Τσίπρας για το εξοχικό στο Σούνιο

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και έκανε λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» / Φωτογραφία: Eurokinissi - Γιώργος Κονταρίνης

«Η ακρίβεια έχει το όνομά σας, κύριε Μητσοτάκη, γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε. Μια οικογένεια δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα», σημείωσε.

«Σαμπάνια» έγινε η μπίρα – Αυξήθηκε 50% η τιμή στο ράφι

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν καταλαβαίνει τι βιώνει ο κόσμος από την ακρίβεια και τις αυξήσεις και πως παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα, όπως την παρουσίασε και στην ΔΕΘ. «Αυτό που κάνατε και στην πανδημία, δηλαδή», είπε.

Καλάθι νοικοκυριού: Πότε ξεκινά – Θα αλλάζει κάθε 15 μέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αναγκάστηκε να καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, «αφού πολλαπλασιάσατε την τιμή του ρεύματος. Δεν τα λέω εγώ, τα λέει η ΡΑΕ».

Μάλιστα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας πως «δεν έχετε πάρει ούτε ένα ευρώ, 8 μήνες μετά», ενώ σημείωσε πως οι υπολογισμοί του κόμματός του, βάσει στοιχείων, ανεβάζουν τα υπερκέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ: «Εμείς υπολογίσαμε το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών για τη περίοδο "Ιούλιος του 2021 μέχρι και Ιούνιος του 2022, δηλαδή για έναν χρόνο, στα 2,2 δισ. ευρώ».

«Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων - "Καλάθι του εμπαιγμού", όχι του νοικοκυριού»

«Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αισχροκέρδεια: «Κρυφές» αυξήσεις «ροκανίζουν» το καλάθι της νοικοκυράς

Αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε το «καλάθι του εμπαιγμού».

Καλάθι του νοικοκυριού: Τα 51 προϊόντα που θα έχουν χαμηλές τιμές

«Κάνετε φθηνό επικοινωνιακό σόου στα κανάλια με το μακρύκοκκο ρύζι και τα μακαρόνια νούμερο 6», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο και είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Αφού τόσο πολύ προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε, τι φοβάστε; Ας πάμε σε εκλογές».

«Το diesel έγινε πιο ακριβό από την αμόλυβδη»

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη πανευρωπαϊκά και στο ποσό που δαπανούν οι πολίτες για καύσιμα, σε σχέση με το εισόδημάα τους.

Πετρέλαιο κίνησης: Βάζει «φωτιά» στην αγορά και στα μεταφορικά η αύξηση

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την επιδότηση στο diesel για να επιδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης «και πλέον, το diesel κίνησης είναι πιο ακριβό από την αμόλυβδη».

Παράλληλα, σημείωσε πως ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξεως του 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ «γιατί θέλετε να είστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top