ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία

ΚΙΝΑΛ: Δύο ταχυτήτων και κοινωνικών ανισοτήτων το σχέδιο Ελλάδα 2.0

ΣΥΡΙΖΑ

«Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) που παρουσίασαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.  «Σχέδιο δύο ταχυτήτων και κοινωνικών ανισοτήτων» χαρακτηρίζει επίσης το σχέδιο Ελλάδα 2.0 το ΚΙΝΑΛ.    

Μητσοτάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας

Ειδικότερα, αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο: 

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας  

«Η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους, αλλά η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν  το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας. Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην  έκθεση Πισσαρίδη.

Όσο για τις, έωλες έτσι κι αλλιώς, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημιουργία  180.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας, είναι προφανές, ακόμα και αν επαληθευθούν, ότι δεν αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη 1.150.000, πριν ακόμη λήξει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019 μετά από 6 χρόνια. Ο πήχης μπαίνει πολύ χαμηλά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεσή του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη μέρα, αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα. Γιατί, η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους, στην ανεργία και την κοινωνία συνολικά στη φτωχοποίηση. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κρίσιμο κενό στο οποίο συνειδητά η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει».

ΚΙΝΑΛ: Δύο ταχυτήτων και κοινωνικών ανισοτήτων το σχέδιο Ελλάδα 2.0 


Μητσοτάκης: Γιγαντιαίο πρόγραμμα 60 δισ. ευρώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωση για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:   

«Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» επειδή υποτίθεται ότι παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας.

Ωστόσο η παρουσίαση σήμερα ήταν μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση.

Ακούσαμε χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισ. ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ.

Ακούσαμε αόριστα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς να δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, χωρίς να υιοθετείται η πρότασή μας για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων.

Ακούσαμε τη συσχέτιση του προγράμματος με τις συντηρητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τα άγνωστα ακόμα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, όταν κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες).

Τότε θα το αντιπαραβάλουμε και με το δικό μας πρόγραμμα που είναι προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας.

Και στη Βουλή θα αποδείξουμε ότι το 2.0 στο τίτλο του προγράμματος αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω.

Αυτό το πρόγραμμα όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους.

Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top