Μητσοτάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας

Μέτρα 57 δισ. ευρώ και 200.000 νέες θέσεις εργασίας

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αρμόδιοι υπουργοί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ένα πρόγραμμα, που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη χώρα, κάνοντας εμβληματικά λόγο για «ιστορική πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα προσθέσει έως 7 μονάδες στο  ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε ορίζοντα εξαετίας, ενώ θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μητσοτάκης: Γιγαντιαίο πρόγραμμα 60 δισ. ευρώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Οι δράσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160 και είναι δράσεις που αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και απλώνονται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το «γιγαντιαίο πρόγραμμα», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός,  έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος που φιλοδοξεί να αλλάξει το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας

Οι τέσσερις κύριοι πυλώνες του προγράμματος είναι:

-    η ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων

-    η αύξηση της απασχόλησης

-    η ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής

-    η πράσινη οικονομία και η εκτίναξη των επενδύσεων

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε  - Θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων

«Πρόκειται για την αρχή ενός μαραθωνίου, του οποίου το νήμα θα κοπεί όταν θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, έως το 2026», είπε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί, καθώς «δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα». «Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες ευκαιρίες, κυρίως για τους νέους μας, και καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε.

Το πρόγραμμα καλύπτει δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ενδεικτικά επενδύσεις σε υποδομές (αυτοκινητόδρομοι και σιδηδρομικό δίκτυο), σε πράσινη ενέργεια, σε πολιτισμό, αλλά και σε υγεία, παιδεία και τουρισμό, «που θα αφορούν όλους τους Έλληνες».

Σκυλακάκης: Έρχεται εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Για «εμβληματικές επενδύσεις» έκανε λόγο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, μέσω του Σχεδίου, εκτεταμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Δημόσιο.

Εξοικονομώ: Πότε έρχεται το νέο πρόγραμμα - Αναβάθμιση 80.000 κτιρίων

Παράλληλα, έκανε λόγο για:

- Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, που θα μειώσει δραστικά το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης

- Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις

- Επενδύσεις στο δίκτυο 5G και σε υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια

- Ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και σε ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών

Σκέρτσος: Τεράστια ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες

«Μέχρι τώρα πρώτα εξασφαλίζαμε πόρους και μετά εξετάζαμε τι θα τους κάνουμε. Εδώ  λειτουργήσαμε από την ανάποδη», σημείωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Η κυβέρνηση παρουσίασε στους εταίρους ένα ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο και μετά διεκδίκησε τους πόρους, με ένα σχέδιο που ανέλυε γιατί είναι απαραίτητη κάθε επένδυση, που προτείνεται, ποιες είναι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και πότε θα υλοποιηθεί και πόσο θα κοστίσει κάθε δράση ή μεταρρύθμιση.

«Ένα κανονικό business plan, δηλαδή», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για τεράστια ευκαιρία, όχι μόνο να καλυφθούν οι απώλειες από την πανδημία, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Δάνεια 13 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις

Το πρόγραμμα προβλέπει περίπου 13 δισ. ευρώ για δάνεια σε ιδιωτικές επενδύσεις.

«Μαζί με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το Σχέδιο προβλέπει κάλυψη έως το 50% του προϋπολογισμού τους, με το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια.

Τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις των 100 εκατ. ευρώ κάθε φορά προς τις τράπεζες και εφόσον απορροφούνται θα δίνεται η επόμενη δόση, άλλων 100 εκατ. ευρώ.

Δάνεια εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top